Планови за нову позоришну сезону и рекапитулација претходне

На конференцији за медије одржаној у Књажевско-српском театру 25. септембра 2023, директор крагујевачког позоришта Младен Кнежевић говорио је о постигнутим резултатима и најавио планове за предстојећу сезону. О значају фестивала који су одржани у претходном периоду и реализацији 18. Јоакимфеста говорио је Војо Лучић, извршни продуцент фестивала.

Рекапитулација претходне сезоне

   Директор је истакао да је позориште уложило велики труд како би се, након две године које је обележила пандемија изазвана Ковидом 19, позоришна публика вратила у свој театар. Наиме, током 2022. године више од 28. 000 гледалаца је видело програме који су извођени на Великој сцени. Ово је неупоредиво већи број гледалаца у односу на 2021. годину (9.730) и за око 20% више гледалаца него 2019. године, односно пре пандемије.

   Поред извођења представа у продукцији Књажевско-српског театра, репертоарска понуда обогаћена је бројним гостовањима других позоришта из Београда, Никшића, Херцег Новог, Кикинде, Ниша, Краљева... Публика је током прошле године имала прилику да види неке од најбољих српских представа као што су Клаустрофобична комедија и Књига о Милутину Звездара театра, Пристанак Атељеа 212, као и представу Балкански шпијун у извођењу Народног позоришта из Београда. Такође, Театар је приказао рад и ван матичне сцене, па је тако Књажевско-српски театар представе из свог богатог репертоара изводио и на позоришним сценама у Београду, Краљеву, Зајечару, Лазаревцу, Свилајнцу, Никшићу, Херцег Новом и Вировитици.

   Позориште има интензивну сарадњу са различитим институцијама и организацијама која се одвија кроз реализацију заједничких активности и програма. Од пре две године интензивирана је сарадња са основним и средњим школама. У циљу развоја позоришне публике уведен је стални термин за младе, односно матине за младе у оквиру којих се изводе представе намењене овој циљној групу. Поред сарадње са основним и средњим школама, Театар је остварио успешну сарадњу и са универзитетском заједницом. Протекле године потписан је званични Споразум о сарадњи са Филолошко–уметничким факултетом (ФИЛУМ) са којим је спроведено више успешних заједничких активности.

   У протекле две године, у сарадњи са Удружењем глувих наглувих Шумадијског округа, представе крагујевачког позоришта се симултано преводе и на знаковни језик.

   Директор Младен Кнежевић је говорио и о ангажовању пет глумаца млађих од 30 година чијим ангажовањем је позориште значајно проширило свој ансамбал.

 Планови за наредну сезону

   За сезону 2023/24 планирани је богат премијерни програм са шест премијера који ће обележити представе у режији неких од најзначајнијих српских позоришних редитеља као што су Егон Савин, Горчин Стојановић и Александар Лукач.

У следећој позоришној сезони реализоваће се три копродукције и то по први пут са Српским народним позориштем из Новог Сада, а у питању је текст Јоакима Вујића Слепи миш; са Фестивалом „Ћирилицом“ из Будве праизведба која говори о животу Јелене Анжујске ауторке Јелене Кајго. Током позоришне 2023/24 планирана је копродукција са Краљевачким позориштем са којим већ постоји успешна сарадња.

     Почетком априла 2024. године уз подршку градског позоришта из Бјалско Бјала у Пољској отпочеће припремa првог мјузикла у продукцији Књажевско-српског театра, а у режији прослављеног пољског глумца и редитеља Витолда Мазуркјевича.

     Поред новина у делу продукцује Театар настоји да свој рад прикаже и ван Крагујевца, па ће до краја године ансамбл учествовати на шест позоришних фестивала: „Буцини дани“ у Александровцу, Фестивалу првоизведених представа у Алексинцу, на „Данима Мије Алексића“ у Горњем Милановцу, Фестивалу победника фестивала у Раковици и на фестивалу „Златна вила“ у Приједору, као и на Међунардоном фестивалу „ Цео свет – театар“ у Нижњем Новгороду у Русији. До краја 2023. године договорена су и гостовања у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, као и гостовање у Француској.

   У циљу модернизације пословања и бољег приказивања садржаја које позориште има да понуди, Књажевско-српски театар најављује и дигитално унапређење у свом раду. У току је креирање потпуно новог дизајна сајта који ће пружити оптимално искуство корисницима око претраживања, а омогућиће и онлајн куповину карата.

    На крају свог обраћања директор Кнежевић је истакао велику подршку Града Крагујевца без чије помоћи сви представљени резултати не би били остварени.

 

 

 

 

 
 

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:  034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                      061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ: радним данима и суботом
једнократно 10-16 часова 
када нема представе 
двократно 10-14 и 18 часова
до почетка представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас