Image

Блитва и кромпир

ЗОЛТАН ЕГРЕШИ

Режија Марко Мисирача

УЛОГЕ

САПУН Чедомир Штајн
УМЕТНИК Душан Станикић
ЛАКИ Младен Кнежевић

Премијера: 16. јануар 2020. године
Сезона 2019/20

Заслуге

Превод: Јудит Ференц
Сценографија: Ана Колбјанова
Костим: Јелена Јањатовић
Музика: Бранислав Пиповић
Помоћник редитеља: Марија Ракочевић

Инспицијент: Александар Милорадовић
Шеф технике: Саша Ђорђевић
Светло: Никола Манић
Тон: Добрица Андрић
Декоратери: Владислав Бркић, Страхиња Ђорђевић, Зоран Стевановић
Реквизита: Ненад Милорадовић, Марија Вујичић
Гардероба: Драгица Илић, Мирјана Тодоровић
Шминка: Марија Курћубић
Кројачки радови: Мирјана Допуђа
Столарски радови: Зоран Јокановић
Дизајн плаката и програма: Ана Колбјанова
Фотографије и видео материјал: Драган Вучковић
ЗОЛТАН ЕГРЕШИ (Zoltán Egressy), мађарски писац и песник, рођен је у Будимпешти 2. августа 1967. године. Дипломирао је мађарску историју 1990. године. Године 1998. у будимпештанском позоришту „Јозеф Катона“ изведен је његов комад „Португалија“ који се задржао на репертоару 20 година и постао једна од најизвођенијих представа овог позоришта. Две године после премијере, комад је доживео и филмску верзију. Многобројни његови комади играни су у Мађарској и у иностранству: Енглеској, Немачкој, Пољској, Словачкој, Аустрији, Чешкој итд. Комад „Блитва и кромпир“ изведен је у Енглеској у New End Theatre-у под називом „Spinach ‘n’ Chips“, а у Мађарској је добио и филмску верзију под називом „Офсајд“. Други значајни комади: „Плаво, плаво, плаво“, „Три ковчега“, „Изгубљени рај“, „4х100“, „Анђеоски изасланик“, „Слатке године“.

Реч редитеља

Позоришни комад „Блитва и кромпир“ мађарског писца Золтана Егрешија, изузетно је игран и популаран комад последње деценије у многим позориштима Источне Европе. Савремена трагикомедија о тројици пријатеља заправо је прича о два губитника који ће покушати да узурпирају планове свог успешнијег колеге, што из зависти, што у циљу преотимања вољене жене. Иза ове духовите и животне приче крију се многи неуспеси савременог доба, и животни и пословни: изгубљене љубави, уништени снови о срећи, немоћ да преузмемо живот у своје руке, слабост да превазиђемо препреке које су нас сломиле. Три главна јунака, Сапун, Уметник и Лаки, у улогама фудбалских судија неке од нижих лига нашег бедног фудбала, показаће нам како се заправо у сваком од њих, као у неком огледалу, можемо повремено препознати. На крају нема хепиенда ни за једног од ликова, али нема ни велике поруке – осим да живот прихватимо онаквим какав је и повремено поразговарамо сами са собом, можда проблем није увек изван нас.
Марко Мисирача
МАРКО МИСИРАЧА је рођен 1985. године у Прилепу. Дипломирао је позоришну и радио режију на Факултету драмских уметности у Београду у класи проф. Славенка Салетовића и Иве Милошевић. Режирао је у Београдском драмском позоришту, Атељеу 212, Звездара театру, Позоришту „Славија“ у Београду, Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци, Народном позоришту у Сарајеву, Босанском народном позоришту у Зеници, Позоришту Приједор. У Књажевско-српском театру у Крагујевцу режирао је представе „Човек, звер и врлина“ Л. Пирандела, „Јелисаветини љубавни јади због молера“ М. Јелића, „Башта сљезове боје“ Б. Ћопића и „Отац“ А. Стриндберга. Режирао је драмску поему „Игре бројева“ Мирка Демића изведену на Великом школском часу у Шумарицама. Награђиван је за режију на Сусретима позоришта/казалишта БиХ у Брчком, Позоришним/казалишним играма БиХ у Јајцу и Театар фесту у Добоју.

Галерија фотографија

Видео галерија

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:  034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                      061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ: радним данима и суботом
једнократно 10-16 часова 
када нема представе 
двократно 10-14 и 18 часова
до почетка представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас