pozoristetjv@mts.rs
Књажевско-српски театар

Александар Аца Милосављевић (1933-2007)

Господин међу друговима

Александар Аца Милосављевић, један од најпознатијих интелектуалаца и културних радника Крагујевца у другој половини XX века, је обављао најодговорније радне дужности и друштвене функције у крагујевачкој култури. Био је секретар Културно-просветне заједнице у време крчења пионирских путева у раду ове организације шездесетих година; оставио је неизбрисиве трагове у раду и дометима Театра Јоаким Вујић, у време када је ово позориште било овенчано признањима, и као институција и појединцима за успеле представе и улоге; био је директор Спомен парка Крагујевачки октобар, у време када је глас о крагујевачкој несрећи и погибији стигао до свести и савести свих грађана Југославије, Европе и света и у Спомен парку изграђено више споменика, а на Велике школске часове долазило више десетина хиљада посетилаца. Стицај околности учинио је да Аца премине 21. октобра, на свега сат-два пре почетка овогодишњег Великог школског часа.
Обављао је многе друштвене, културне и јавне функције. Био је потпредседник КПЗ Србије, члан одбора за доделу Вукове награде, члан одбора Стеријиног позорја, председник Програмског савета Сусрета позоришта Србије, председник Издавачког савета НРИО Светлост…
Рођен је 1933. године у Кавадарцима у Македонији, где су родитељи били учитељи али му је први завичај био Рудник и Горњи Милановац, где је провео детињство и младост, завршио основну школу и гимназију. Вишу педагошку школу на групи за српскохрватски језик и књижевност завршио је у Крагујевцу. Апсолвирао је југословенску књижевност на Филолошком факултету у Скопљу, а дипломирао је на Факултету драмских уметности у Београду где је похађао и магистарске студије. Службовао је у Сјеници, Зеници и Крагујевцу.
Али, пре свега, пре значаја радних места и функција које је обављао Александар Милосављевић је био добар човек, благородан и хуман, пун разумевања за друге. Сви који су са њим сарађивали сматрали су га за личног и интимног пријатеља. Нјегово име изазивало је радостан осмех и озарило би лица свих присутних у друштву у коме би било споменуто. Импоновао је својом интелектуалношћу и ширином своје културе. Импоновао је својом достојанственом појавом, педантношћу, господским понашањем. Многи су осећали потребу да му се обрате са Господине у врме када је неприкосновен начин обраћања био Друг. И то без икаквог идеолошког призвука и мотива.
Добитник је високих признања: Дипломе града Крагујевца, Златне значке КПЗ Србије, Ордена рада са сребрним венцем и других награда за рад у култури и асоцијацијама организација спомен обележја за неговање сећања на жртве фашистичког терора и мир у свету.

Share this post

Билетарница: 034 33 20 63
Радно време: 10-14 И 18-20 ч.
Радним данима и суботом

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР
Даничићева 3
34000 Крагујевац

Телефони:
Директор: 034 617 05 00
Секретар:  034 617 05 04
Маркетинг:  065 335 8245, 065 335 8242
Рачуноводство:  034 617 05 03
Портирница: 034 617 05 01

ПРОНАЂИТЕ НАС НА МАПИ

Close Menu