pozoristetjv@mts.rs

КИР ЈАЊА

Јован Стерија Поповић

КИР ЈАЊА

Редитељ: Драгана Варагић
Сценограф: Лана Шкундрић
Костимограф: Јелена Јањатовић
Кореограф: Бојана Робинсон
Композитор: Драгослав Танасковић
Лектор: Радован Кнежевић

Улоге:

Кир Јања – Миодраг Пејковић
Јуца – Исидора Рајковић
Мишић – Никола Милојевић
Петар – Милић Јовановић
Кир Дима – Саша Пилиповић
Катица – Милица Мајсторовић
Пандур – Ђорђе Симић
Пандур – Младен Кнежевић

Премијера: 14. децембар 2016.

Реч редитеља:

Драг ми је тај Кир Јања који не припада овом свету а да то и не зна. Можда хода по својим мислима са погрешном мапом у глави. Он хоће онолико новаца колико му је потребно да мирно спава у немирном свету. Драг ми је тај мали човек који је већ једном све изгубио и боји се да му се сутра то поново не деси. Све бежеци од тога улеће у замку да му се баш то деси. Нису несрећни случајеви запечатили Јањину судбину. Јањине вечите „шпекулације“ у којима мисли да је спретан доћи ће му главе, и не само њему. Он стално сумња да неко хоће да га покраде и ја му за то дајем право.
Занима ме то витално самопоуздање да буде играч у игри за коју наслућује да се променила. Јања добро види, али не види све. Побунио се по први путна крају, али касно. Мислио је да игра још траје, а она је већ била завршена.
Занима ме тај изненадни тренутак Јањине храбрости и побуне на крају комада који ничему не води јер је све већ решено. Занима ме шта нам то Стерија није испричао, а крије се иза приче коју нам је дао да се забавимо. Који су се то конци уплели да оно сто смо мислили да је невазно постане важно? Заплет који гледамо се не решава већ прелазимо на други који нам се изненада открива да је паралелно текао. И ми смо се као и Кир Јања изненада, скоро преко ноћи, обрели у свету где више не препознајемо ко су нам пријатељи, где свако има своје интересе који су му најважнији, где се све продаје за “бадава”, где нема више правила а камоли система вредности, где је сила једини закон а морал давно заборављена категорија. „Е сироти Кир Јања… оћи свет да пропадни“. И ја му верујем.
Кир Јања је комични лик који има „неваљало жена“, хоће стално „да га у’вати шлогу“, највише воли да кука. Покушава да подмити власт са „једно лепо јабука“ док велике своте новца прелазе из руке у руку. Ипак после Егоновог и Ејдусовог „Кир Јање“ у Народном позоришту, овај текст се не може више читати без трагичне ноте. То припада и нашем Кир Јањи али у једном другачијем кључу.

Драгана Варагић, у Крагујевцу, децембра 2016. године

Фестивали:
Међународна културна манифестација „Зеничко прољеће“, Зеница (3. април 2017); Ревија „Јоакимови дани“, Крагујевац (7. мај 2017); Позоришни сусрети „Јоаким Вујић“, Пирот (16. мај 2017); Фестивал комедије ФУНфест, Бјалско Бјала, Пољска (22. јун 2017).

Награде:
Миодраг Пејковић – Годишња награда за улогу Кир Јање – Књажевско-српски театар, Крагујевац.

Share this post

Билетарница: 034 33 20 63
Радно време: 10-14 И 18-20 ч.
Радним данима и суботом

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР
Даничићева 3
34000 Крагујевац

Телефони:
Директор: 034 617 05 00
Секретар:  034 617 05 04
Маркетинг:  065 335 8245, 065 335 8242
Рачуноводство:  034 617 05 03
Портирница: 034 617 05 01

ПРОНАЂИТЕ НАС НА МАПИ

Close Menu