pozoristetjv@mts.rs
ДВЕСТА

„Двеста“ на Театар фесту „Петар Кочић“

Најновија представа Књажевско-српског театра, праизведба комада „Двеста“ Петра Михајловића у режији Јовице Павића, наступа на овогодишњем, 21. Театар фесту „Петар Кочић“ у Бањалуци.

У свом образложењу, селектор фестивала позоришни редитељ Марко Мисирача, за представу Књажевско-српског театра написао је следеће:

„Ова представа доноси два, бањалучкој публици позната и радо виђена ауторa: писца Петра Михајловића, чије су двије драме успјешно игране на сцени бањалучког театра, и редитеља Јовицу Павића, у чијим је режијама публика овог театра деценијама уживала. Настала на фону 200 година од настанка модерне српске државе и именовања града Крагујевца у престони град, представа суочава актере и публику са оним у шта се тај град али и та држава претворила и како је злоупотријебила и уништила своје митове. Горку, саркастичну, пуну црног хумора, али и поезије и наде у боље сутра, представу изводи бројни и надахнути ансамбл крагујевачког театра.“

За овогодишњи Театар фест „Петар Кочић“, „фестивал који вреднује и промовише врхунска достигнућа у позоришној дјелатности, са акцентом на ауторе који стварају на језицима јужнословенских народа“ (како се каже у образложењу), селектор Мисирача изабрао је за такмичарски део шест представа, а сем крагујевачке представе, на „Петру Кочићу“ ће наступити и: Атеље 212 из Београда и Стеријино позорје из Новог Сада („Моја ти“ Олге Димитријевић у режији Александре Милавић Дејвис), Српско народно позориште из Новог Сада и БЕО АРТ из Београда („Аника и њена времена“ по мотивима Андрићевих приповедака, текст и режија Ана Ђорђевић), Сатиричко казалиште „Керемпух“ из Загреба („Устав Републике Хрватске“ Анте Томића и Рајка Грлића у режији Винка Брешана), Звездара театар из Београда („Корешподенција“ Борислава Пекића у режији Горчина Стојановића) и Народно позориште из Сарајева („Све се некако преживи осим смрти“ Љубице Остојић у режији Дина Мустафића).

Театар фест „Петар Кочић“ одржава се од 1998. године, крајем маја или почетком јуна у Бањалуци, а крагујевачки театар до сада је учествовао на овом фестивалу са представама „Ружење народа у два дела“ Слободана Селенића у режији Александра Лукача, „Чудо по Јоакиму“ Радослава Дорића у режији Славенка Салетовића, „Сеобе“ Милоша Црњанског у режији Пјера Валтера Полица у такмичарском делу, те „Преваранти у сукњи“ Кена Лудвига у режији Милића Јовановића ван конкуренције.

Share this post

Билетарница: 034 33 20 63
Радно време: 10-14 И 18-20 ч.
Радним данима и суботом

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР
Даничићева 3
34000 Крагујевац

Телефони:
Директор: 034 617 05 00
Секретар:  034 617 05 04
Маркетинг:  065 335 8245, 065 335 8242
Рачуноводство:  034 617 05 03
Портирница: 034 617 05 01

ПРОНАЂИТЕ НАС НА МАПИ

Close Menu