pozoristetjv@mts.rs

БРИШИ ОД СВОЈЕ ЖЕНЕ

РЕЈ КУНИ

БРИШИ ОД СВОЈЕ ЖЕНЕ
Наслов оригинала: Run for Your Wife

Редитељ Ферид Карајица

Улоге:

МЕРИ СМИТ…..Јасмина Димитријевић
БАРБАРА СМИТ…..Сања Матејић
ЏОН СМИТ…..Никола Милојевић
ИНСПЕКТОР ТРУТОН…..Миодраг Пејковић
СТЕНЛИ ГАРДНЕР….. Чедомир Штајн
ИНСПЕКТОР МЕКПОРТЕР….. Александар Милојевић
БОБИ МОДИ…..Иван Видосављевић
НОВИНАРИ-РЕПОРТЕРИ…..Марија Ракочевић и Богдан Милојевић

Режија, адаптација и избор музике: Ферид Карајица
Сценографија: Ана Колбјанова
Костим: Јелена Јањатовић
Инспицијент: Александар Милорадовић
Тон: Иван Филиповић
Светло: Никола Манић
Шминка: Марија Курћубић
Власуљарски радови: Дубравка Бушатлија
Гардеробери: Мирјана Тодоровић и Драгица Илић

Техника
Саша Ђорђевић, шеф технике
Владислав Бркић
Страхиња Ђорђевић
Зоран Стевановић
Зоран Јокановић
Марија Вујичић
Ненад Милорадовић

Премијера: 15. фебруар 2020.
Сезона 2019/20.

Ферид Карајица рођен је 14. децембра 1953. године у Сарајеву. Дипломирао је Глуму и Компаративну књижевност са театрологијом на Универзитету у Сарајеву 1976. године. Након студија, као стипендиста француске владе, одлази на последипломске студије у Париз. Чувену школу Жака Лекока „Mime, théâtre, mouvement“ завршава 1978. године.
Још као студент постаје члан ансамбла Народног позоришта у Сарајеву где остаје до 1981. године. Истовремено игра у Камерном театру 55 и Позоришту младих и снима за Радио и ТВ Сарајево. У својој последњој сезони у Сарајеву бива проглашен за најбољег младог глумца у БиХ у анкети листа „Наши дани“. Од 1981. године асистент је на предмету Сценски покрет Катедре за глуму Факултета драмских уметности у Београду. Године 1997. изабран је у звање редовног професора на истом предмету. Истовремено предаје Сценски покрет на ФДУ Цетиње, те Глуму на Одсеку за соло певање ФМУ у Београду.
Као гостујући наставник држао је предавања на АСУ у Новом Саду, АСУ у Сарајеву, ФДУ у Приштини, Универзитету „Џемал Биједић“ у Мостару и ФДУ на Цетињу. Током дугог педагошког рада одржао је и низ радионица на Цетињу, у Мостару, Изоли, Осијеку, Београду и Колашину.
Од преласка у Београд игра у представама Атељеа 212, Југословенског драмског позоришта, Београдског драмског позоришта, Звездара театра, Позоришта „Бошко Буха“, СКЦ у Београду, Битеф театра, ХНК у Сплиту, Град-театра Будва. Истовремено сарађује са редитељима као сарадник за сценски покрет и кореограф. Такође започиње и самостални редитељски рад. Остварио је сарадњу са најеминентнијим редитељима у представама свих београдских позоришта те позоришта у тридесетак градова бивше Југославије у преко 300 представа (Сарајево, Мостар, Зеница, Тузла, Бањалука, Приједор, Сомбор, Нови Сад, Зрењанин, Вршац, Кикинда, Сплит, Ријека, Крагујевац, Шабац, Лесковац, Пирот, Ужице, Подгорица, Цетиње, Колашин, Будва, Херцег Нови…).
Режирао је представе у Атељеу 212, Позоришту „Бошко Буха“, Позоришту „Пинокио“ у Београду, Народном позоришту у Сомбору, Позоришту младих у Новом Саду, Народном позоришту у Нишу, Народном позоришту „Тоша Јовановић“ у Зрењанину, Народном позоришту у Сарајеву, Сарајевском ратном театру САРТР, Босанском народном позоришту у Зеници, Градском позоришту у Подгорици, Дјечијем позоришту у Подгорици и др.
Као сарадник за сценски покрет, кореограф и редитељ остварио је низ сарадњи са оперским кућама Београда, Новог Сада, Ријеке и Сарајева.
Добитник је низа награда и признања. За педагошки рад најзначајнија је Велика плакета са повељом Универзитета уметности у Београду за изузетне заслуге и допринос развоју Факултета драмских уметности и Универзитета уметности у Београду. Добитник је Награде „Грозданин кикот“ за допринос развоју модерне педагогије у драмској уметности, две Стеријине награде за сценски покрет, две награде Сусрета „Јоаким Вујић“, две награде Фестивала позоришта за децу у Котору и награде Града Котора за најбољу представу, Специјалне награде за сценски покрет Сусрета позоришта у Брчком, Награде за најбољу режију на Фестивалу ауторске поетике у Мостару.
У Књажевско-српском театру је дуги низ година (од 1989) сарадник за сценски покрет у представама различитих редитеља, али и редитељ прославе три велика јубилеја овог позоришта. Радио је сценски покрет на представама Град са зечијим ушима, Буђење пролећа, Сад се смеј, Сотире, Земља јесмо, Краљ Лир, Цар и пастир, Лимунација, Љубавник, Дангубе, Шта је то у људском бићу што га води према пићу, Код лепог изгледа и У ствари, театар. Режирао је Манифестацију 160 година театра у Срба, велики позоришни карневал на простору Позоришног трга, 170 година установности и театра у директном преносу РТС-а и представу Бриши од своје жене Реја Кунија у поводу 185 година Књажевско-српског театра.

185 година Театра у Крагујевцу
1835-2020.

Идеја театра у Крагујевцу зачета је, као што знамо, у време Милоша Обреновића и Јоакима Вујића, а прва професионална премијера одиграна је 15. фебруара 1835. године када је отац српског позоришта Јоаким Вујић поставио комад Фернандо и Јарика. Овај догађај представља почетак организованог позоришног живота у Србији и сведочи о снажној традицији театарске уметности и њене важности у свести грађана.
Текућа 2020. је јубиларна година у којој наш Театар обележава 185 година од свог оснивања. Посвећена је свим уметницима који су стварали историју првог позоришта у Србији, а премијерни репертоар припремљен је као својеврстан омаж неким од најуспешнијих представа нашег позоришта које су извођене у послератном периоду. Премијером популарног и вољеног водвиља Бриши од своје жене Реја Кунија почињемо са обележавањем великог јубилеја. Ова „необавезна играрија“ и „весела комедија“ која се „игра весело“ и коју „треба гледати весело“, како је, поводом прве премијере, записао редитељ Петар Говедаровић, премијерно је изведена 12. јуна 1992. године у тадашњем Театру „Јоаким Вујић“ и, не само што се са успехом код публике задржала дуги низ година на репертоару и стекла култни статус, већ је изродила још два својеврсна „наставка“: представу Бриши од свога мужа (Покварењак) Реја Кунија у режији Петра Говедаровића (премијера 23. децембра 1992) и Бриши од свога брата Драгане Бошковић у режији Братислава Младеновића (премијера 31. маја 1994).

Марко Мисирача 

ПРВОБИТНА ПРЕДСТАВА, 1992.
РЕЈ КУНИ
БРИШИ ОД СВОЈЕ ЖЕНЕ
Драматуршка адаптација: Драгана Бошковић

Лица:
Мара Петровић – Славица Радуловић
Беба Петровић – Гордана Лукић
Јоца Петровић – Александар Милојевић
Невен Воћар – Милић Јовановић
Скоко – Миодраг Јуришић
Шећеркадић – Миодраг Пејковић
Боби Моди – Саша Пилиповић
Репортер – Дејан Цицмиловић

Редитељ: Петар Говедаровић
Сценограф: Милан Јелић
Костимограф: Снежана Ковачевић
Сценски покрет: Ивица Клеменц
Избор музике: Миодраг Хоњицки
Сликар декора: Миливоје Штуловић
Инспицијент: Рада Јовановић
Шаптач: Нада Мишковић

Премијера изведена у петак, 12. јуна 1992. у 19.30 сати.

Share this post

Билетарница: 034 33 20 63
Радно време: 10-14 И 18-20 ч.
Радним данима и суботом

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР
Даничићева 3
34000 Крагујевац

Телефони:
Директор: 034 617 05 00
Секретар:  034 617 05 04
Маркетинг:  065 335 8245, 065 335 8242
Рачуноводство:  034 617 05 03
Портирница: 034 617 05 01

ПРОНАЂИТЕ НАС НА МАПИ

Close Menu