Telefon
034 617 05 00

E-mail
pozoristetjv@mts.rs

www.joakimvujic.com

Biletarnica
10–14 i 18–20
034 33 20 63
Google
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Arhiva

JOAKIMFEST

Festival najboljih pozorišnih predstava
po tekstovima domaćih autora


JoakimFest se održava svake godine od 7-15. maja u Kragujevcu, Knjaževsko–srpskom teatru.
Festival je dobio ime po Joakimu Vujiću (1772–1847), direktoru prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.
Domaćin Festivala je Knjaževsko–srpski teatar, organizator Direkcija Festivala, a glavni pokrovitelj Grad Kragujevac.
Direktor Direkcije Festivala je Dragan Jakovljević.
Selektora postavlja Direkcija na period od četiri godine.
Članove stručog žirija (3–5), imenuje Direkcija.Knjaževsko-srpski teatar je najstarije srpsko pozorište, osnovano 1835. godine. U svojoj skoro dva veka dugoj tradiciji postalo je jedan od najznačajnijih bastiona srpske kulture. Najveća imena srpskog glumišta započela su svoju umetničku karijeru na sceni ovog pozorišta. Danas, Teatar svoju delatnost obavlja na tri scene: Scena Joakim Vujić, Scena Ljuba Tadić i Scena Mija Aleksić. U okviru pozorišta deluje Galerija Joakim, Teatroteka, a aktivna je i izdavačka delatnost, Revija Joakim, edicija Joakimovi potomci, edicija Premijera.

Iz Teatra su 1965. inicirani Susreti profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić (centralne Srbije), koji su svake godine u maju održavani u drugom od desetak gradova, sve do 2003. godine. Od 2004. godine stalan je domaćin JoakimFesta, Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora,  a od oktobra 2006. godine i JoakimInterFesta, Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena.

Prvi JoakimFest, transformisani Susreti Joakim Vujić, održan je od 7. do 13. maja 2004. godine. Na Festivalu je pet profesionalnih pozorišta iz Srbije izvelo sedam pozorišnih predstava šest u konkurenciji za nagrade, te jednu u čast nagrađenih.
Ideja organizatora je stvaranja još boljeg i atraktivnijeg Festivala, koji će, ne samo na planu prikazanih predstava, pokretati najaktuelnije teme vezane za sudbinu teatarskog života Srbije, ali će se ticati i izdavaštva, koje se bavi pozorišnom umetnošću, organskim vezama između društva i teatra, kao i pitanjima pozorišne produkcije u sadašnjim uslovima.

Najstarije srpsko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar, ponovo otvara vrata poklonicima dobrih pozorišnih predstava po tekstu domaćih autora. Nadam se da će Festival koji je važan za Kragujevac, a nosi ime osnivača prvog srpskog teatra Joakima Vujića, uspeti u nameri da ovaj grad pozicionira kao grad pozorišta. Takođe, nadam se i da ćete istrajati u nameri da negovanjem izraza koji stvara još bolji Festival, pokrećete najaktuelnije teme vezane za sudbinu pozorišnog života Srbije, tretirate tanane veze između društva i teatra, kao i pitanja pozorišne produkcije u sadašnjim uslovima.

7. maj 2009. godine
Ministar kulture
Nebojša Bradić

Joakimovi dani u Kragujevcu su Festival koji je s godinama postao jedan od najvažnijih promotera domaće drame i pozorišta zasnovanog na savremenoj i klasičnoj dramskoj književnosti srpskog naroda. Sa željom da se vidimo sledeće godine želim kragujevačkom pozorištu i građanima Kragujevca da drame koje igramo na pozorišnim scenama budu što ređe u običnom životu.

7. maj 2009. godine
Dušan KovačevićNAGRADE


Joakimova nagrada za najbolju predstavu
Joakimova nagrada za režiju
Joakimova nagrada za tekst ili adaptaciju
Joakimova nagrada za glumu
Joakimova nagrada za scenografiju
Joakimova nagrada za kostim
Joakimova nagrada za originalnu muziku
Joakimova specijalna nagrada
Nagrada publike


FESTIVALI


JoakimFest 2011


JoakimFest 2010


JoakimFest 2009


JoakimFest 2008


JoakimFest 2007


JoakimFest 2006


JoakimFest 2005


JoakimFest 2004