Telefon
034 617 05 00

E-mail
pozoristetjv@mts.rs

www.joakimvujic.com

Biletarnica
10–14 i 18–20
034 33 20 63
Google
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Arhiva

JOAKIMINTERFEST

Međunarodni pozorišni festival

International Theatre Festival


JoakimInterFest se održava svake godine od 7-15. oktobra u Kragujevcu, Knjaževsko–srpskom teatru.
Festival je dobio ime po Joakimu Vujiću (1772-1847), direktoru prvog srpskog teatra osnovanog u Kragujevcu 1835. godine.
Domaćin Festivala je Knjaževsko–srpski teatar, a glavni pokrovitelj Grad Kragujevac.Knjaževsko–srpski teatar je najstarije srpsko pozorište, osnovano 1835. godine. U svojoj skoro dva veka dugoj tradiciji postalo je jedan od najznačajnijih bastiona srpske kulture. Najveća imena srpskog glumišta započela su svoju umetničku karijeru na sceni ovog pozorišta. Danas, Teatar svoju delatnost obavlja na tri scene: Scena Joakim Vujić, Scena Ljuba Tadić i Scena Mija Aleksić. U okviru pozorišta deluje Galerija Joakim, Teatroteka, a aktivna je i izdavačka delatnost, Revija Joakim, edicija Joakimovi potomci, edicija Premijera.
Iz Teatra su 1965. inicirani Susreti profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić (centralne Srbije), koji su svake godine u maju održavani u drugom od desetak gradova, sve do 2003. godine. Od 2004. godine stalan je domaćin JoakimFesta, Festivala najboljih pozorišnih predstava Srbije po tekstovima domaćih autora,  a od oktobra 2006. godine i JoakimInterFesta, Međunarodnog pozorišnog festivala malih scena.
Prvi JoakimInterFest je održan u Kragujevcu, Knjaževsko–srpskom teatru od 7–14. oktobra 2006. godine. Na Festivalu je izvedeno trinaest predstava iz šest zemalja: Engleske, Rumunije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Žiri je za najbolju predstavu proglasio komad Okamenjeni princ Heninga Mankela u izvođenju Malog pozorišta Duško Radović iz Beograda.
Direkcija Festivala se trudi da svake godine predstavi neku od esencijalnih pozorišnih vrednosti povezanih istaživačkom i inovativnom tematikom.
Prethodnih godina podnaslovi Festivala su bili Lice i naličje (savremeni i klasični dramski autor), Tespisova kola (umetnost glumca), Protejev san (stvaralaštvo reditelja).
Za veoma kratko vreme JoakimInterFest postaje Festival od posebnog značaja za državu Srbiju, a po mišljenju brojnih učesnika iz mnogih svetskih pozorišnih centara jedan od najprestižnijih festivala u centralnoj Evropi.
Od 2010. godine JoakimInterFest je član dve međunarodne pozorišne mreže, Nove evropske pozorišne akcije NETA, New European Theatre Action i Međunarodne pozorišne mreže svetskih pozorišta InterAct, World Theatre Network InterAct.

Ministarstvo kulture je JoakimInterFest prepoznalo kao festival od međunarodnog, ali istovremeno i nacionalnog značaja. Danas potpisani Protokol je prvi u Srbiji, a njegov cilj je da se festival stabilno razvija. Na potpisivanje takvog protokola mogu da računaju u Srbiji značajne institucije, manifestacije i pojedinci koji nude kvalitetan program. Očekujemo vrlo dinamičnu saradnju sa institucijama i manifestacijama, i očekujemo kvalitetne programe, a sve sa ciljem da zajednički radimo na podizanju kvaliteta manifestacija. Sem JoakimInterFesta, izvdojeni su i drugi kvalitetni programi koje će Ministarstvo kulture finansirati, i to u oblasti muzičkog stvaralaštva, likovnih umetnosti, multimedijalnih programa, kao i književne časopise.
Visina sredstava kojim će Ministarstvo kulture sufinansirati održavanje JoakimInterFesta biće svake godine definisana prema republičkom budžetu, ali i u zavisnosti od izveštaja tog festivala po njegovom završetku. Kragujevac na kulturnoj mapi Ministarstva kulture ima veoma važno mesto i upravo podrška koju dajemo tako značajnim manifestacijama važni su zato što na dobar način identifikuju i politiku decentralizacije kulture.

6. maj 2010. godine
Ministar kulture
Nebojša Bradić

NAGRADE


Joakimova nagrada za najbolju predstavu
Joakimova nagrada za režiju
Joakimova nagrada za glumu
Joakimova nagrada za vizuelnost predstave
Joakimova specijalna nagrada


FESTIVALI


JoakimInterFest 2016


JoakimInterFest 2015


JoakimInterFest 2014


JoakimInterFest 2013


JoakimInterFest 2012


JoakimInterFest 2011


JoakimInterFest 2010


JoakimInterFest 2009


JoakimInterFest 2008


JoakimInterFest 2007


JoakimInterFest 2006