Quantcast
   
Telefon
034 617 05 00

Fax
034 617 05 04

www.joakimvujic.com

Biletarnica
10–14 i 18–20
034 33 20 63
design by TRIANGLON

Google
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Arhiva

BAJKA O MRTVOJ CAREVOJ KĆERI NA FESTIVALU U RUSIJI

14. Međunarodni festival Most prijateljstva

Kragujevac, 21. novembar 2017. godine


Predstava "Bajka o mrtvoj carevoj kćeri" Nikolaja Koljade, jednog od ruskih najznačajnijih savremenih dramskih pisaca, u izvođenju kragujevačkog Knjaževsko-srpskog teatra (režija Boško Dimitrijević) učestvuje 22. novembra u takmičarskom programu 14. Međunarodnog festivala "Most prijateljstva" u ruskom gradu Joškar Ola.
U tužnoj bajci o četvoro junaka koji "zidaju svoju građevinu na antropološkom zlu u čoveku" igraju Sanja Matejić, Nenad Vulević, Dušan Stanikić i Ana Todorović Dialo.
Festival se održava od 20. do 30. Novembra i pored domaćina učestvuju, Jermenija, Španija, Mađarska, Tatarstan, Kazahstan i Srbija. Jedna od zanimljivosti ovogodišnje pozorišne fešte je, inače, podatak da Dramski teatar iz Buguljma (Tatarstan) konkuriše za jednu od nagrada s Nušićevom "Gospođom ministarkom".
Na repertoaru su uglavnom dela ruskih klasika (Gogolja, Gončarova, Čehova, Ostrovskog, Dostojevskog) a među ovim književnim gorostasima - jedan od retkih stranih pisaca je naš veliki komediograf.
Inače, član žirija ovog pozorišnog festivala, već pet godina zaredom, je Dragana Bošković.

U ZVEZDARA TEATRU URUČENE NAGRADE ANSAMBLU PREDSTAVE HIPNOZA JEDNE LJUBAVI

Po oceni publike najbolja predstava 12. JoakimInterFesta

Kragujevac, 5. novembar 2017. godine


U nedelju, 5. novembra na sceni Zvezdara teatra direktor Knjaževsko-srpskog teatra Miloš Krstović ansamblu predstave HIPNOZA JEDNE LjUBAVI uručio Joakimovu nagradu za najbolju predstavu po oceni publike 12. JoakimInetrFesta. Joakimovu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 12. JoakimInetrFesta po oceni stručnog žirija dobio je, za ulogu doktora Vase u predstavi HIPNOZA JEDNE LjUBAVI , Dragan Petrović Pele kome je ovom prilikom, takođe,  uručena nagrada.

KRITIČARSKI KARAVAN U KRAGUJEVCU

Kragujevac, 2. novembar 2017. godine


U četvrtak, 2. novembra 2017. godine Knjaževsko-srpski tetar posetilI su kritičari iz KRITIČARSKOG KARAVANA. Tom prilikom pozorišni kritičari Aleksanadar Milosavljević, Aleksandra Glavacki, Igor Burić i Nataša Gvozdenović gledali su najnoviju predstavu Knjaževsko-srpskog teatra ČETIRI BRATA po tekstu Radovana Tišme i u režiji Dragana Jakovljevića.
Nakon predstave organizovan je razgovor sa stvaraocima koji je protekao u otvorenoj razmeni koja je bila više nego korisna za članove našeg ansambla.
Projekat „Kritičarski karavan“, podrazumeva da grupa kritičara, članova Udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa, tokom određenog perioda obilazi pozorišta izvan Beograda i Novog Sada, prati njihovu produkciju i o viđenim predstavama redovno objavljuje tekstove u svojim medijima. Pretpostavka ovog projekta jeste zainteresovanost samih kritičara za učešće u „Karavanu“, kao i mogućnost da za ovaj sadržaj, koji nije medijski privlačan na senzacionalistički način, animiraju svoje redakcije.
Mediji u kojima se objavljuju kritike su Politika, Nin, Večernje novosti, novosadski Dnevnik, emisija“Kultura“ Programa 202 Radio Beograda, Radio Novi Sad, Treći program Radio Beograda.

„Četiri brata“ je komad relativno mlađeg i nepoznatog pisca, u književnosti čuvenog prezimena – Tišma – koji govori o običnim ljudima u uobičajenoj situaciji: kada roditelji preminu, naslednici se okupe i dele imovinu, s neizbežnim podsećanjima, diskusijama i svađama ko je šta, kad i kako učinio da bi se ta ista imovina i porodica održala u normalnim tokovima. „Četiri brata“, vrlo indikativno, govore o potomcima ruralne sredine, poljoprivrednika, koji su decu školovali i vaspitali najbolje što su mogli. Taj reprezentativni uzorak pun je onih mesta u kojima iz patrijarhalne porodice vidimo patrijarhalno nasleđe, ali i novi odnos prema ženama, kojih u komadu i predstavi nema, ali se stalno spominju u kontekstu promene u stavu prema životu, odnosu prema snazi i dominaciji muškog pola, njegovom vlasničkom statusu. Braća su potpuno različita, pa imamo jednog intelektualca, jednog „papučara“, jednog seljaka i jednog „debila“, stereotipno povezanih sa statusom građanina, porodičnog mezimca, zemljoradnika i nesrećnika, čime se otvara niz tema i odnosa, labave povezanosti i motivacije, bez poptuno izgrađene linije glavnog toka, kulminacije, razrešenja, sem onog koji se za dramu tog tipa gotovo neprirodno nameće – osvešćenja i pomirenja.
Reditelj i scenograf Dragan Jakovljević ponavljanja u drami i njenu opštost svodi na više nego gledljiv scenski izraz. Radnju, podeljenu u tri dana, zacrtana kao rok da se odredi sudbina zemlje (imovine) i brige o bratu koji ne može da se stara sam o sebi, Jakovljević postavlja u „ring“, smeštajući igru u publiku (glumci su okruženi sa sve četiri strane). Time se i četiri ćoška simobolički podudaraju s udarima i naletima braće jednih na druge, približavajući tenziju, uvlačeći publiku u igru i u razmenu među njima, kontakt spram i bez obzira na dešavanja na sceni.
Glumci su vrlo dobro, sugestivno i biranim sredstvima, kretnjom, govorom i gestovima igrali svoje likove.
Birajući potentne detalje (cipele, prsluke, jakne, papuče...), kostimografkinja Jelena Janjatović takođe lepo otvara prostor za igru glumaca, u ovom slučaju unutrašnji. Zdravko Maletić kao Mića, brat s nekom vrstom psihoze, poremećaja, ima najlakši i najteži zadatak. Voja Ivana Vidosavljevića je situirani profesor iz Beograda, s karakterističnom „jarećom“ bradicom, naočarima i fensi odelom. Njemu je situacija ispod nivoa, što se on stalno trudi da potcrta izborom reči i gestova, ponašanja prema seoskoj realnosti iz koje je i sam potekao, koja ga je podigla. Rade Nenada Vulevića je nesiguran, najmlađi i najslabiji brat, kom tempo života najviše diktira žena, naslanjajući se na njegovu očiglednu dobrotu i mekoću. Bane Dragana Stokića je prizeman, radan, beskompromisan u velikoj fazi drame da se oslobodi svega što je morao da trpi zarad braće, kako situacija izgleda iz njegovog ugla.
Glumci su vrlo dobro, sugestivno i biranim sredstvima, kretnjom, govorom i gestovima igrali svoje likove. Nevolja je što i oni moraju da se bore s prepričavanjima situacija u trenucima kada one nisu dovoljno motivisane (kao da nisu zajedno odrasli u istoj kući), da nađu rešenja za egzaltacije i ponavljanja onih koje su već rečene ili im nije mesto u svakoj „novoj“ sceni, što moraju i u grupnim i u duo ili trio scenama da brane gard i stav svojih likova, intenzivirajući dramsku dinamiku ne prema burnom razrešenju, nego prema mirnom. Na trenutke isuviše napadno igraju karakteristike likova, povedeni brutalnom realnošću i realizmom, gotovo verizmom, koji je diktirao reditelj, bodući oči već očiglednim. U tom nijansiranju najbolje se snašao Nenad Vulević, koji je Radeta predstavio biranim i najpažljivije nijansiranim tonovima glumačke partiture, smirenim držanjem i markantno biranim efektima snažnijeg nastupa, tačno onda kad mu je vreme i mesto.
Zahvaljujući konstantnom kontaktu s publikom, obrazovanom ukrug da posmatra „boks meč“, ne samo četiri brat, nego čitavog društva oko rodnih, ekonomskih, u širem smislu socijalnih pitanja, njihovoj zainteresovanosti i ozbiljnoj uznemirenosti, zabirnutosti nad viđenim, i pored svih mana teksta i onih manje izraženih u predstavi, i pored hepienda, evidentna je bila velika pažnja i značaj dejstva igre. Predstava „Četiri brata“ u Kragujevcu se tako lako može svrstati u značajna ostvarenja aktuelnog pozorišta Srbije.
Igor Burić, objavljeno u Dnevniku 6.11.2017. godine

Fotografija

U KRAGUJEVCU PREMINUO GLUMAC LjUBOMIR UBAVKIĆ PENDULA

Ljubomir Ubavkić Pendula preminuo u 86 godini

Kragujevac, 20. oktobar 2017. godine


Umesto drugog komentara, evo reči Radivoja Lole Đukića:
„Smešan kao Čkalja, studiozan kao Mija, a glumi celim telom kao Marsel Marso. Da živi u Beogradu, ne bi silazio sa malog ekrana. Da živi u Holivudu, Džeri Luis bi mu davao šlagvorte na velikom ekranu. Možda je, ipak, srećan što živi u Kragujevcu – jer tu ne silazi sa žive scene, na njoj nije samo slika svoje slike kao na malom ekranu, sa nje vidi osmeh svojih gledalaca, nadohvat ruke su njihove ruke koje pljeskaju. Da li je uopšte potrebna veća slava? ”.

Komemoracija povodom smrti našeg glumca je u subotu, 21. oktobra u 9 časova na Sceni Joakim Vujić Knjaževsko-srpskog teatra. Sahrana je istog dana na Varoškom groblju u 14 časova.

Fotografija

POBEDNIK SHAKESPEARE, SONNET 66 IZ TEMIŠVARA

U Kragujevcu završen 12. JoakimInterFest

Kragujevac, 14. oktobar 2017. godine


U Kragujevcu je u petak, 13. oktobra 2017. godine završen Dvanaesti JoakimInterFest, međunarodni pozorišni festival, na kome je od 7. do 15. oktobra učestvovalo sedam predstava u takmičarskom programu u selekciji Miloša Latinovića.
Selektor ovogodišnjeg festivala, književnik i direktor Bitef teatra, Miloš Latinović, odabrao je sedam predstava koje dolaze iz Rusije, Poljske, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, ali i iz domaćih renomiranih pozorišta. Objedinjene su zajedničkom temom ili podnaslovom “Okean teatar“.
O nagradama je odlučivao stručni žiri u sastavu: Radmila Živković, glumica i predsednik žirija, Đorđe Milosavljević, dramaturg i Slađana Kilibarda, rediteljka.


OBRAZLOŽENJE ŽIRIJA
  1. Joakimova nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se  predstavi „SONET 66“ Vilijema Šekspira u režiji Kokana Mladenovića i produkciji Mađarskog državnog pozorišta «Čiki Gergelj»,  iz Temišvara, Rumunija. Predstava svojim modernim, snažnim, dinamičnim i uzbudljivim izrazom pokazuje koliko je sonet Vilijema Šekspira savremen i aktuelan, kao iskren krik umetnika protiv amoralnosti i licemerja društva u kome živimo.
  2. Joakimova nagrada za režiju dodeljuje se Kokanu Mladenoviću, reditelju predstave „SONET 66“ Vilijema Šekspira, u produkciji Mađarskog državnog pozorišta «Čiki Gergelj» iz Temišvara, Rumunija. Pokazujući veliku autorsku hrabrost i rediteljsku veštinu, Kokan Mladenović uspeo je da ansambl predstave povede da se čitanju Šekspirovog soneta posveti u istom stvaralačkom dahu i sa istom umetničkom vizijom.
  3. Joakimova nagrada za glumu dodeljuje se ravnopravno Marku Torjancu za ulogu Sigmunda Frojda i Franji Dijaku za ulogu Kerola Luisa u predstavi  „POSLEDNjA FROJDOVA SEANSA“. Složen i zahtevan tekst Marko Torjanac i Franjo Dijak izveli su na uzbudljiv i ubedljiv način, uspevajući da publici dočaraju  susret dvojice intelektualaca čija su dela obeležila Dvadeseti vek.
  4. Joakimova nagrada za glumu dodeljuje se Draganu Petroviću Peletu za ulogu Vase u predstavi „HIPNOZA JEDNE LjUBAVI“ Zvezdara teatra.  Velikim talentom, harizmom i sposobnošću, Dragan Petrović Pele u ulozi Vase uspeva da hipnotiše publiku i omogući im da iz jednog postupka, ili jedne replike, vide čitave glumačke svetove.
  5. Joakimova nagrada za vizuelnost dodeljuje se predstavi „SONET 66“ Mađarskog državnog pozorišta «Čiki Gergelj» iz Temišvara, Rumunija. Maštovita upotreba scenografije, svetla i kostima, koji spajaju Šekspirove vreme i savremenu epohu, kao i izvaredna muzika i scenski pokret, pretvaraju ovu predstavu u jedinstven pozorišni doživljaj.
  6. Joakimova specijalna nagrada dodeljuje se glumačkom ansamblu Mađarskog državnog pozorišta «Čiki Gergelj» iz Temišvara, Rumunija, za posvećenost, energičnost, istrajnost  i beskompromisnost u tumačenju Šekspirovog soneta, istražujući delo velikog dramskog umetnika do poslednje konsekvence i poslednjeg atoma stvaralačke snage.
Nagradu publike, sa prosečnom ocenom 4,89, dobila je predstava Zvezdare teatra „Hipnoza jedne ljubavi”.

Fotografija Fotografija Fotografija

U KRAGUJEVCU OTVOREN 12. JOAKIMINTERFEST

Predstavom "Iluzije" otvoren JoakimInterFest u Kragujevcu

Kragujevac, 7. oktobar 2017. godine


Predstavom “Iluzije“ u izvođenju Ustanove kulture “Vuk Stefanović Karadžić“ iz Beograda, po tekstu ruskog dramskog pisca, Ivana Viripajeva, otvoren je 12. JoakimInterfest u Kragujevcu. Ovo je priča o dva bračna para koji posle 50 godina braka, pred licem smrti, ponovo sebi postavljaju pitanja: koga su voleli i kakve su živote proživeli jedni pored drugih. Glumci Goran Jevtić, Katarina Marković, Milutin Milošević i Sonja Kolačarić tumače četiri lika koji jedni drugima i publici govore laži i istine o životu i ljubavi.
Direktor Knjaževsko-srpskog teatra, Miloš Krstović zahvalio se gradu Kragujevcu kao pokrovitelju festivala i Ministarstvu kulture i informisanja koje je podržalo ovogodišnji JoakimInterfest. Krstović je istakao da je vladalo veliko interesovanje publike za ovaj festival i da su sve ulaznice unapred prodate.
Selektor ovogodišnjeg festivala, književnik i direktor Bitef teatra, Miloš Latinović, odabrao je sedam predstava koje dolaze iz Rusije, Polljske, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, ali i iz domaćih renomiranih pozorišta. Objedinjene su zajedničkom temom ili podnaslovom “Okean teatar“. Latinović je istakao da su festivali danas ono što su nekada bili sajmovi za privilegovane varošice i gradove. Takvu privilegiju ima i Kragujevac koji neguje dva prepoznatljiva festivala - Joakimfest i JoakimInterfest.
JoakimInterfest kao festival ima interesantnu i razuđenu strukturu onoga što možete da dovedete kao selektor. Daje vam širinu i mogućnost da se igrate žanrovima, da dovedete nešto što objektivno ne možete da uklopite u neke druge festivale. Ja sam krenuo od toga da pokušam da nađem jednu potpunu žanrovsku raznolikost u tom nekom moru pozorišta, a da opet povežem to na neki način i tu sam pronašao pre svega glumačku igru. Videćete dobre glumce, glumce koji apsolutno plene i osvajaju taj prostor scene koji im se nudi i to će biti linija koja će povezati sve ove predstave i žanrove - istakao je selektor Miloš Latinović.

Ovogodišnji JoakimInterfest otvorio je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Tokom narednih sedam dana bićemo u prilici da gledamo kvalitetna pozorišta, da se radujemo njihovim nastupima, u predstavama koje je odabrao ovogodišnji selektor, Miloš Latinović. A pozorišna umetnost je kao i druge umetnosti, ona nema tih okvira, nema granica, ona je kao more. U tom moru umetnosti, odabrano je sedam ostrva, sedam tema, sedam priča, i pre nego što uplovimo u more umetnosti u našem teatru, ja bih zamolio naš žiri - gospođu Radmilu Živković, glumicu, dramaturga Đorđa Milosavljevića i rediteljku Slađanu Kilibardu, da ploveći tim morem prepoznaju najbolji umetnički izraz, najbolju predstavu, glumca, glumicu, i sve ono novo, umetnički vredno, što donosi ovogodišnji JoakimInterfest - rekao je Miljan Bjeletić
Grad Kragujevac

Fotografija Fotografija Fotografija Fotografija

PRAIZVEDBA PREDSTAVE ČETIRI BRATA

Konferencija za medije povodom premijere predstave
„Četiri brata“

Kragujevac, 28. septembar 2017. godine


Na konferenciji za medije, u četvrtak, 28. septembra najavljena je prva premijera ove sezone „Četiri brata” koju po tekstu Radovana Tišme režira Dragan Jakovljević.
Četiri brata, kao priča o odumiranju sela i raslojavanju jedne porodice, postaje sveopšta metafora o izumiranju čitavog naroda, sudbina jedne porodice koja muči muku sa sopstvenom prošlošću postaje priča o našoj stvarnosti, o nesposobnosti pojedinca da se suoči sa istinom o sebi i sopstvenoj budućnosti.
U predstavi igraju: Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Dragan Stokić i Nenad Vulević.
Premijera je zakazana za subotu, 30. septembra, a njene reprize su 3. i 5. oktobra u 20 časova.

Plakat Fotografija

POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI IZMEĐU EKONOMSKOG FAKULTETA I KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Kragujevac, 19. septembar 2017. godine


U utorak, 19.09.2017. godine, na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, potpisan je Sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta i Knjaževsko srpskog teatra iz Kragujevca. Ceneći značaj kulture i obrazovanja, kao i njihov neraskidiv odnos, direktor Knjaževsko srpskog teatra gospodin Miloš Krstović i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu prof. dr Petar Veselinović sa saradnicima, potpisali su Sporazum koji podrazumeva obostranu, tj. uzajamnu saradnju ove dve institucije.
Saradnja će, pre svega, biti usmerena na obavljanje stručne prakse studenata određenih modula  akreditovanih studijskih programa u Knjaževsko srpskom teatru u Kragujevcu, ali i  na određene aktivnosti usmerene na bolje upoznavanje sa aktuelnim zbivanjima u sklopu poslovanja obe institucije, na dobrobit svih zaposlenih i studenata. Takođe, dogovoreno je obostrano prenošenje stručnih znanja i veština u daljem razvoju i unapređenju poslovanja, kao i zajednički nastup u konkurisanju na projektima nacionalnog i međunarodnog značaja.

OKEAN, TEATAR

Konferencija za medije povodom početka 12. JoakimInterFesta

Kragujevac, 18. septembar 2017. godine


U Knjaževsko-srpskom teatru, povodom početka 12. JoakimInterFesta, međunarodnog pozorišnog festivala, održana je konferencija za medije na kojoj su govorili direktor Teatra Miloš Krstović i selektor festivala Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra.

"Gotovo nemerljivo prostranstvo okeana, sadrži lako obeležene i jasno uočljive prostore mora. To je razlog zbog kojeg sam, da bi obeležio selekciju JoakimInterFesta u Kragujevcu 2017. godine, posegao za parafrazom naslova romana uglednog italijanskog književnika Alesandara Barika, autora knjige „Okean, more“, koja, verujem, jasno definiše to bezmerno okeansko prostranstvo kulture u kojem možete pronaći svoje more umetnosti. Mare nostrum. Naše more teatra, koje biramo da bi plovili slobodno, da bi se osećali nesputano, da bi verovali u nemoguće, poput prekaljenih istraživača, upornih tragača i večnih, veštih vojnika.
Ovo je, dakle, naše more. Pozorište, teatar, kazalište, gledališće.To je naša utopija u kojoj nema razlike među ljudima, jer nevidljiva je struja koja nas nosi i snažan je vetar koji nam duva u jedra. I to je naš izbor bez obzira kojim sredstvom biramo da plovimo, da brzo ili sporo prevaljujemo razdaljinu od početka do kraja, ili od zamišljenog i snevanog kraja ka nekom lepom mestu gde je sve možda počelo.
Ali, nije sve u našem životu, u tetaru, idilično, lepo kao na moru. Čudno je, kadkad i opasno, kao na okeanu. Borimo se za opstanak i strepimo za budućnost, patimo u anonimnosti i svetlimo skromno, štedljivo. Vreme u kojem živimo je izuzetno teško, i zato ne bih mogao opisati šta je opasnije, zboriti ili ćutati. Šta činiti pitamo se?
Verujemo, ipak, u nas, u umetnost kojom smo zatrovani.
Sumnja i vera. Sigurnost i neizvesnost. To su teme modernog sveta. O tome je govorio Servantes. O tome razmišljamo mi. Kad razmišljaš, nije ti ostavljeno da prećutiš. Govoriš, dakle. Ploviš.
Verujući da plovidbom po našem moru, usmeren zvezdama, tragam za onim arhipelagom vrednosti čiju će lepotu, sjaj, mirise, zanačaj prepoznati svi koji znaju šta predstavlja, i šta jeste za umetnika „Okean, teatar“. Pronašao sam ga i predlažem ga za ovu godinu u svoj punoći njegove umetničke, pozorišne razuđenosti, koju neraskidivo povezuje sila glumačke virtuoznost, histrionske spremnost na igru, sposobnost za žrtvovanje i želja da se progovori. Glumci žive na arhipelagu ovogodišnjeg JoakimIneterFesta, pa je predlog da im se priključimo.
Neka, dakle, to od mnogobrojnih, lepih i izazovnih, koje sam putujući pronašao i video, bude ovih sedam ostrva, sedam tema, ovih sedam priča." - Miloš Latinović, selektor.

Ljubitelji pozorišne umetnosti, od 7-15. oktobra, biće u prilici da pogledaju sedam predstava u takmičarskom programu:
7. oktobar
Ivan Viripajev ILUZIJE,  režija Tatjana Mandić Rigonat, Ustanova kulture „Vuk Stefanović Karadžić“ Beograd, Srbija
8. oktobar
Jim Cartwright DVA, režija Robert Talarczyk, Teatar KOREZ Katovice, Poljska
9. oktobar
V. Šekspir SHAKESPEARE, SONNET 66,  režija Kokan Mladenović, Mađarsko državno pozorište „Čiki Gergelj“ Temišvar, Rumunija
10. oktobar
Vladimir Žerebcov VOJNICI, režija Aleksandar Sučkov, Akademski ruski dramski teatar Joškar Ola,  Ruska federacija
11. oktobar
Dušan Kovačević HIPNOZA JEDNE LjUBAVI, režija Dušan Kovačević,  Zvezdara teatar Beograd, Srbija
12. oktobar
Marc St. Germain POSLEDNjA FREUDOVA SEANSA, režija Marko Torjanac,  Kazalište Planet art Zagreb, Hrvatska
13. oktobar
Ž. B. P. Molijer TARTIF, režija Vencislav Asenov, Dramatično-kuklen teatar Vraca, Bugarska
14. oktobar
Predstava u čast nagrađenih- Piter Kvilter SLAVNA FLORENS, režija Đurđa Tešić, Atelje 212

Prateći program 12. JoakimInterFesta:
9. oktobar, 18.00 Mala scena
Radionica ”Pisati i ostati živ”, Đorđe Milsavljević
10. oktobar, 18.00 Mala scena
Promocija pozorišnog specijala časopisa za kulturu i umetnost KOD 21 u izdanju Šabačkog pozorišta. Učestvuju: Dragana Bošković, teatrolog i urednica broja Zoran Karajić, glavni urednik časopisa KOD 21 Dušan Ćoković, direktor Akademije umetnosti, Beograd.
11. oktobar, 18.00 Mala scena
Promocija knjige Zijaha Sokolovića „Glumac je glumac... glumac je glumac... glumac.“.
Moderatori: Nikola Milojević i Čedomir Štajn.
12. oktobar, 18.00 Mala scena
Veče u čast glumca – Radmila Živković.
Razgovor vodi Slobodan Savić, pozorišni kritičar.
13. oktobar, 18.00 Mala scena
Javno čitanje dramskog teksta „Na tragu“ Nikole Milojevića.
Učestvuju glumci Knjaževsko-srpskog teatra.

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu: Radmila Živković, glumica, Đorđe Milosavljević, dramaturg i Slađana Kilibarda, rediteljka. Voditelj razgovora sa stvaraocima je Slobodan Savić, pozorišni kritičar.

Plakat Fotografija

GLUMCI KNЈAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA NAGRAĐENI U STRUMICI

Festival malih scea Risto Šiškov Strumica, Makedonija

Kragujevac, 15. septembar 2017. godine


Na upravo završenom 25. Festivalu malih scena „Risto Šiškov“ koji se tradicionalno održavava u Strumici, u čast velikog makedonskog filmskog i pozorišnog glumca Riste Šiškova, Knjaževsko-srpskom teatru su od ukupno sedam dodeljenih  pripale tri glumačke nagrade. Za žensku ulogu nagrađena je Isidora Rajković, a za muške uloge Zdravko Maletić i Ivan Vidosavljević. Naši glumci su dobili nagrade za uloge ostvarene u predstavi OPET PLAČE AL SAD OD SREĆE, koja je premijerno izvedena na sceni kragujevačkog teatra u junu 2016. Glavna nagrada na festivalu, za vrhunsko glumačko ostvarenje „Risto Šiškov“,  po odluci žirija kojim je predsedavao glumac Zijah Sokolović pripala  je proslavljenoj srpskoj glumici Tanji Bošković.

Biletarnica: 034 33 20 63 (10–12 i 18-20) pozoristetjv@open.telekom.rs www.joakimvujic.com


KST Kragujevac


ARHIVA VESTI


SEZONA 2016/17

SEZONA 2015/16

SEZONA 2014/15

SEZONA 2013/14

SEZONA 2012/13

SEZONA 2011/12

SEZONA 2010/11

SEZONA 2009/10

SEZONA 2008/09

SEZONA 2007/08

SEZONA 2006/07

SEZONA 2005/06