Quantcast
   
Telefon
034 617 05 00

Fax
034 617 05 04

www.joakimvujic.com

Biletarnica
10–12 i 18–20
034 33 20 63
design by TRIANGLON

Google+
YouTube
Flickr
Blogger
Facebook
Follow strujajoe on Twitter Twitter
WordPress
Scoop.it
Netvibes
Wikipedia
 
Arhiva

GOSTOVANJE KRAGUJEVAČKOG TEATRA U MAĐARSKOJ I UČEŠĆE NA FUNFESTU U POLJSKOJ

Predstava Kir Janja 20. juna gostuje u Budimpešti, a 22. učestvuje na Festivalu komedije u gradu Bjalsko Bjala

Kragujevac, 20. jun 2017. godine


Knjaževsko-srpski teatar svoju uspešnu pozorišnu sezonu završava gostovanjem u Mađarskoj i učešćem na festivalu FUNfest u Poljskoj sa predstavom Kir Janja J. S. Popovića u režiji Dragane Varagić.
Već 20. juna predstava se izvodi u Budimpešti, a 22. juna u 20 časova u Poljskom teatru u gradu Bjalsko Bjala u okviru Festivala komedije FUNfest. FUNfest je festival komedije koji se ove godine prvi put održava od 20-25. juna.
Kir Janja je jedna od najznačajnijih predstava novije produkcije Knjaževsko-srpskog teatra koja je premijerno izvedena 14. decembra 2016. godine.
U predstavi igraju Miodrag Pejković, Isidora Rajković,,Nikola Milojević, Milić Jovanović, Saša Pilipović, Milica Majstorović, Đorđe Simić i Mladen Knežević Scenografiju potpisuje Lana Škundrić, kostime Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, a scenski pokret Bojana Robinson.

SVEČANOST POVODOM 45 GODINA UMETNIČKOG RADA MIRKA BABIĆA

Mirko Babić, to sam ja

Kragujevac, 17. jun 2017. godine


U subotu 17. juna u 20 sati povodom obeležavanja 45 godina umetničkog rada prvaka drame Mirka Babića, Knjaževsko-srpski teatar organizuje svečanost “Mirko Babić - to sam ja“.
Mirko Babić je jedan od retkih, visoko obrazovanih glumaca, koji je odlučio da svoju karijeru gradi u svom gradu, u kome je stasao, ne obazirući se na izazove velikih centara, brojne ponude beogradskih pozorišta i medijsku popularnost. Preko četrdeset godina, Babić je bio član ansambla Knjaževsko-srpskog Teatra, u dva navrata bio je i upravnik, gostovao je u mnogim pozorištima širom Srbije, dobitnik je dvadesetak republičkih i međunarodnih glumačkih priznanja, ostvario je preko sto uloga u teatru, na filmu i televiziji.
Njegov opus obeležio je četiri dekade dramskog i teatarskog stvaralašva grada Kragujevca i šire. Mirko Babić je zasigurno najznačajniji kragujevački umetnik druge polovine dvadesetog i početka dvadesetprvog veka.
Na Velikoj sceni Mirku Babiću u čast nastupiće Radoš Bajić, Ivana Vujić, Dragana Bošković, Ljiljana Govedarević, Nada Jurišić i Bratislav Slavković Keša.Mirko Babić Mirko Babić Mirko Babić Mirko Babić
Mirko Babić Mirko Babić Mirko Babić Mirko Babić

VRAPČIĆ NA FESTIVALU BUCINI DANI

4. pozorišni festival „Bucini dani“ održava se od 12. do 18. juna u Aleksandrovcu Župskom

Kragujevac, 13. jun 2017. godine


Festival „Bucini dani“ je zamišljen kao glumački festival, sa idejom da sačuva uspomenu na Milosava Bucu Mirkovića, na veliki trag koji je ostavio u pozorištu i van njega kao i ogromno poštovanje koje je imao za instituciju glumca.
U takmičarskom programu biće izvedene predstave „Vrapčić“ (PULS teatar Lazarevac i Knjaževsko srpski teatar, Kragujevac), „Duh koji hoda" (Srpsko narodno pozorište), „Moje dete" (Beogradsko dramsko pozorište), „Ruža, uvela" (Pozorište "Bora Stanković", Vranje) i „Hipnoza jedne ljubavi" (Zvezdara teatar, Beograd).
Predstava Vrapčić je realizovana u koprodukciji najstarijeg pozorišta u Srbiji Knjaževsko-srpskog teatra i najmlađeg pozorišta u Srbiji Puls teatra iz Lazarevca. Tekst potpisuje Nataša Ilić a režiju Miloš Jagodić.
U predstavi igraju Jasmina Dimitrijević kao Edit Pjaf i glumci: Čedomir Štajn, Nenad Vulević, Ivana Nedeljković, Lara Simić, Jelena Cvijetić, Maja Sofronijević, Darko Bjeković, Aleksandar Trmčić i Predrag Paunović. Scenografiju potpisuje Dejan Pantelić, kostimografiju Sonja Kotoršević, prepev pesama Jasmina Dimitrijević, muzički aranžman Gabor Lenđel, koreografija Irina Mitrović a autor fotografija je Natalia Salnikova.

Fotografija Fotografija Fotografija

PREMIJERA PREDSTAVE TREZNILIŠTE

Ponedeljak, 12. jun u 20.00 časova na Sceni Joakim Vujić

Kragujevac, 9. jun 2017. godine


U ponedeljak, 12. juna u 20.00 časova na Sceni Juakim Vujić premijerno se izvodi predstava "Treznilište". Komad "Treznilište" je rađen po tekstovima Nikolaja Koljade, režiju potpisuje Stevan Bodroža, a u predstavi igraju: Željko Maksimović, Dušan Matejić, Ana Todorović Dialo, Tijana Čurović, Bojana Zečević, Mihailo Laptošević, Đorđe Marković, Mihaela Stamenković, Isidora Rajković, Đorđe Simić i Milan Zarić.
Predstava je koprodukcija Knjaževsko-srpskog teatra, UK „Vuk“, Narodnog pozorišta iz Kikinde i Užica, Puls teatra iz Lazarevca i Centra za kulturu Obrenovac.
Kroz ovaj projekat želimo da široj javnosti predstavimo izuzetne glumce mlađe i srednje generacije iz različitih pozorišta i pozorišnih sredina koji stvaraju u našim teatrima.
Imajući u vidu kreativne kapacitete različitih pozorišta u Srbiji, u nameri da povežemo sva ova mesta, dajući značaj širem kontekstu pozorišnog života u Srbiji, projekat se u organizacionom smislu razvio prema značajnijim teatarskim kućama naše zemlje, spajajući različita pozorišna iskustva i različite pozorišne prakse.

REČ REDITELJA
Treznilište je mesto gde u Rusiji policija odvodi pijance da provedu dan-dva dok im alkohol ne nestane iz krvi i ne bude bezbedno da ih se pusti kući. Video sam nekoliko fotografija snimljenih u ovoj "instituciji". Verujem da nema strašnijeg načina za buđenje iz bilo kakve opijenosti od postepenog dolaženja sebi u jednom takvom prostoru. U njemu se odigrava prelazak iz eskapizma poroka u brutalnost istine o propalom životu, to je mesto gde niko ne može da ostvari, po mišljenu raznih lekara duše, osnovnu dužnost svakog čoveka - da voli i prihvata sebe. Likovi tri Koljadine drame koje su prepletene u ovoj adaptaciji ne vole sebe i tragaju za srećom na pogrešnim mestima. Oni su obitavaoci magle, stanovnici carstva zabluda i samozavaravanja, njihov skriveni psihološki kod je autodestrukcija. Ipak, čak i u njihovim greškama i posrtajima prisutna je čežnja za ljubavlju i lepotom i najveći tragizam ovih ljudi, koji je Koljada tako bolno i maestralno opisao, leži upravo u tome što se nisu sasvim odrekli stremljenja ka sreći, što i dalje pokušavaju da je dosegnu, u isto vreme svesni koliko su gorko daleko od nje. Ta razapetost čini Koljadine likove svojevrsnim martirima savremenog doba, i njihovi psihološki sklopovi i njihove društvene pozicije drže ih zatočene u klopci bede i sivila, a njihove duše, ono što je u ovim ljudima vanvremensko i nesaznatljivo, kao uostalom i u svima nama, obećava im neke druge svetove, neki svetliji život na duhovnoj ravni za koju oni slute da postoji i ponekad osećaju njen zov, ali nemaju oruđe, ni psihološko ni spiritualno, da do nje dođu. Ipak, sagorevajući na unutrašnjoj lomači sopstvenog beznađa,  njihova bića ispuštaju "krike" koji se  povezuju u čudesne "harmonije" nekih od najbolje napisanih dijaloga (i monologa) u savremenoj svetskoj književnosti. Svetos i lepotu ružnih, zlih i posrnulih pokušavali smo iz Koljadinih tekstova da prenesemo na scenu.
Stevan Bodroža

Plakat Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

RENATI ULMANSKI URUČENA STATUETA JOAKIM VUJIĆ

Kragujevac, 25. maj 2017. godine


Sinoć je na sceni Joakim Vujić Knjaževsko-srpskog teatra direktor ovog pozorišta Miloš Krstović uručio Statuetu JOAKIM VUJIĆ ovogodišnjoj dobitnici, našoj proslavljenoj glumici Renati Ulmanski. Krstović je podsetio da se od 1985. godine, kada je ovo priznanje ustanovljeno, do danas Statueta JOAKIM VUJIĆ dodeljuje najeminentnijim srpskim glumcima, piscima, rediteljima, scenografima i kompozitorima za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Žiri za dodelu Statuete JOAKIM VUJIĆ u sastavu: mr Vojo Lučić, predsednik žirija, pozorišni kritičar Željko Jovanović, dramaturg Marija Soldatović i glumci Ivana Nedeljković i Čedomir Štajn u januaru 2017.godine jednoglasno je doneo odluku kojom se Statueta dodeljuje poznatoj srpskoj glumici Renati Ulmanski.
Žiri u obrazloženju ove odluke je navodi: Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom. Svojim dugogodišnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Dobitnica Statuete JOAKIM VUJIĆ, Renata Ulmanski primajući ovo veliko priznanje rekla je da je na početku svoje glumačke karijere u Ateljeu 212 igrala u predstavi Teatar Joakim Vujić, kao i u više televizijskih filmova koji su snimani po Vujićevim tekstovima. Nakon više od dva veka na sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji čule su se Vujićeve reči o značaju pozorišta koje je izgovorila Renata Ulmanski, naglasivši da se njima i danas šalje ista “molba, zahtev, opomena”.
U prepunoj sali kragujevačkog pozorišta izgovorila je pesmu Isidore Sekulić Molitva pred topčiderskom crkvom , što je kragujevačka publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.
Nakon uručenja ovog, za pozorišni život Srbije, značajnog priznanja, a u čast laureatkinje izvedena je predstava Vrapčić po tekstu Nataše Ilić, u režiji Miloša Jagodića.

Fotografija Fotografija

PREDSTAVA OPET PLAČE, AL' SAD OD SREĆE POBEDILA NA FESTIVALU U BUGARSKOJ

Kragujevac, 22. maj 2017. godine


Predstava Knjaževsko-srpskog teatra Opet plače, al' sad od sreće Novice Savića u režiji Dragana Jakovljevića na upravo završenom 28. Festivalu malih pozorišnih formi i 7. NETA festivalu u bugarskom gradu Vraca odlukom stručnog žirija proglašena je za najbolju predstavu festivala, a Isidora Rajković za najbolju glumicu.

U predstavi Opet plače, al' sad od sreće koja je premijerno izvedena na sceni Knjaževsko-srpskog teatra 21. juna 2016. godine igraju Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Zdravko Maletić, Sanja Matejić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, kostime Jelena Janjatović, a muziku Dragoslav Tanasković.

OPET PLAČE, AL' SAD OD SREĆE UČESTVUJE NA FESTIVALU U BUGARSKOM GRADU VRACA

Kragujevac, 17. maj 2017. godine


Ansambl predstave Opet plače, al' sad od sreće učestvuje u takmičarskom programu 28. Festivala malih pozorišnih formi i 7. NETA festivala u Bugarskom gradu Vraca. Fetival se održava u periodu od 16-20. maja.

Predstavu „Opet plače, al' sad od sreće“ po tekstu Novice Savić režirao je Dragan Jakovljević, a glumački ansambl čine: Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Sanja Matejić, Zdravko Maletić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković koji je i autor muzike. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, a kostime Jelena Janjatović.

KIR JANJA NA FESTIVALU JOAKIM VUJIĆ U PIROTU

53. Festiva profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić

Kragujevac, 17. maj 2017. godine


Knjaževsko-srpski teatar sa predstavom Kir Janja J. S. Popovića u režiji Dragane Varagić gostuje 16. maja na sceni Narodnog pozorišta Pirot u zvaničnoj konkurenciji 53. Festivala profesionalnih pozorišta Srbije Joakim Vujić.

Glavne uloge u predstavi Kir Janja igraju Miodrag Pejković, Isidora Rajković i Milica Majstorović. Scenografiju potpisuje Lana Škundrić, kostime Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, a scenski pokret Bojana Robinson.

Kir Janja je jedna od najznačajnijih predstava novije produkcije ovog pozorišta koja je premijerno izvedena 14. decembra 2016.

HUMANITARNA PREDSTAVA U TEATRU

19. maj 20 časova, predstava UJKA VANJA

Крагујевац, 8. мај 2017. године


Glumci Knjaževsko-srpskog teatra uključuju se u humanitarnu akciju za pomoć devojčici Teodori Vranješević. Na Velikoj sceni našeg Teatra 19. maja biće izvedena predstava UJKA VANjA A. P. Čehova u režiji Jovana Grujića. Celokupan prihod od prodatih ulaznica namenjen je za pomoć maloj Teodori.

RUŽA, UVELA NA ZATVARANJU JOAKIMOVIH DANA

Joakimovi dani

Kragujevac, 8. maj 2017. godine


Večeras se predstavom Ruža, uvela u izvođenju ansambla Pozorišta Bora Stanković iz Vranja zatvara Revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca Joakimovi dani. Ovu predstavu koja je uvrštena u takmičarski program ovogodišnjeg Sterijinog pozorja, po tekstu Bore Stankovića i u dramatizaciji Jelene Mijović, režirao je Milan Nešković.

U proteklih šest godina, a u okviru Revije Joakimovi dani na sceni Knjaževsko-srpskog teatra izvedeno je više od trideset predstava po delima domaćih pisaca različitih generacija od Nušića i Sterije do savremenih mladih dramskih pisaca.

Fotografija Fotografija

JOAKIMOVI DANI 2017.

Joakimovi dani se održavaju od 03-08. maja

Kragujevac, 28. april 2017. godine


Tradicionalna manifestacija JOAKIMOVI DANI koja predstavlja reviju pozorišta iz Srbije u izboru Knjaževsko-srpskog teatra i ovaj put je posvećena domaćem piscu. Ova pozorišna smotra je deo đurđevdanskih svečanosti i održava se od 03-08. maja u našem Teatru. Pozorišna publika u Kragujevcu imaće priliku da pogleda predstave koje su rađene po delima naših najznačajnijih dramskih pisaca ( Nušić, Sterija, Stanković…) a koje izvode ansambli pozorišta iz  Užica, Vranja, Sremske Mitrovice, Kragujevca i  Beograda.

I ovaj put u žiži je domaći dramski pisac kao osnova našeg dramskog života, koga publika najradije prepoznaje i voli. Pozorište kao ogledalo duhovnosti i stvarnosti i ovaj put dočaraće vam sve ono što nas okružuje, boli i raduje, sve čemu se smejemo i što nas uzbuđuje, a tiče se samo nas i naše stvarnosti. 

Pred vama su NARODNI POSLANIK, JAVNA LIČNOST, POMAHNITALI, KIR JANjA, a Reviju Joakimovi dani zatvoriće  Pozorište Bora Stanković iz Vranja sa predstavom RUŽA, UVELA koju je po tekstu Bore Stankovića i u dramatizaciji Jelene Mijović režirao Milan Nešković. Ova predstava je uvrštena u zvaničnu selekciju ovogodišnjeg Sterijinog pozorja. Joakimovi dani slave pozorište i domaćeg pisca i predstavljaju priliku da naša pozorišna publika vidi predstave iz produkcije drugih srpskih pozorišta, a koje su rađene po tekstovima domaćih autora.

Plakat

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR UČESTVUJE NA FESTIVALIMA U ZEMLJI I INOSTRANSTVU

Kragujevac, 25. april 2017. godine


Predstava Knjaževsko-srpskog teatra „Kir Janja , po tekstu Jovana Sterije Popovića u režiji Dragane Varagić, a  prema odluci Selektora 53. Festivala Joakim Vujić Saše Milosavljevića odabrana je u takmičarski program ovog festivala.  Domaćin ovogodišnjeg Festivla je Pirot, a na sceni pirotskog pozorišta 16. maja predstavu „Kir Janja izvešće ansambl našeg teatra.
Dan kasnije Knjaževsko-srpski teatar sa predstavom Opet plače, al sad od srećeNovice Savića u režiji Dragana Jakovljevića nastavlja svoju festivalsku turneju. Ovu predstavu će ansambl Knjaževsko-srpskog teatra izvesti u takmičarskom programu 28. Festivala malih pozorišnih formi i 7. NETA festivalu u Bugarskom gradu Vraca.

KRAGUJEVAČKI TEATAR GOSTUJE U ZENICI

Kir Janja 3. aprila na Zeničkom proleću

Kragujevac, 28. mart 2017. godine


Knjaževsko-srpski teatar sa predstavom Kir Janja J. S. Popovića u režiji Dragane Varagić gostuje 3. aprila na sceni Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici u okviru tradicionalne manifestacije ZENIČKO PROLEĆE koja se ove godine održava po dvadesetdrugi put.

Glavne uloge u predstavi Kir Janja igraju Miodrag Pejković, Isidora Rajković i Milica Majstorović. Scenografiju potpisuje Lana Škundrić, kostime Jelena Janjatović, muziku Dragoslav Tanasković, a scenski pokret Bojana Robinson.

Kir Janja je jedna od najznačajnijih predstava novije produkcije ovog pozorišta koja je premijerno izvedena 14. decembra 2016. godine.

INTERVJU DIREKTORA KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA U DNEVNOM LISTU BLIC

Intervju objavljen 22. marta u dnevnom listu Blic

Kragujevac, 27. mart 2017. godine


Najvažnije je što su se gledaoci vratili u kragujevački teatar. Posebno me raduje što smo privukli i zadržali omladinsku i studentsku publiku – kaže Vojo Lučić.

Predstava "Kir Janja" u režiji Dragane Varagić Knjaževsko srpskog teatra Kragujevac jedna je od nekoliko koje su za nijansu ostale ispod crte u ovogodišnjoj selekciji Sterijinog pozorja. Da je kojim slučajem uvrštena bilo bi to prvi put posle više od 45 godina, kaže Vojo Lučić, čelnik pomenutog pozorišta.

Slovi za uspešnog upravnika jer rezultati to potvrđuju, na kraju je prvog mandata, a za novi broj "Ludusa" je rekao: "Pišite o pozorištu, a ne o meni", i na insistiranje da bude sagovornik, srdačno se osmehnuo rekavši: "Dobro, ali kratko... koliko da pobrojimo" .

Četiri godine upravnikovanja su prošle...?

- Četiri godine upravničkog rada u najstarijem pozorištu u Srbiji su prošle brzo, a obeležene su mnogim različitim aktivnostima.

Jezikom brojki?

- Četiri puta je organizovan Međunarodni pozorišni festival "JoakimInterfest", na kome je učestvovalo više od 40 ansambala iz 10 zemalja, takođe četiri puta održana je Revija pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca "Joakimovi dani", gde je nastupilo više od 20 ansambala iz Srbije i regiona. Organizovali smo i na desetine pratećih programa, promocija, izložbi, radionica, performansa, panela i sl.
Dragana Varagić je režirala predstavu "Kir Janja" u Kragujevcu
Foto: Knjaževsko-srpski teatar "Joakim Vujić" / Promo Dragana Varagić je režirala predstavu "Kir Janja" u Kragujevcu

Koliko je bilo premijera?

- U pomenutom periodu imali smo 16 premijera, u vreme kada se izdavajanja za kulturu smanjuju a pozorišna produkcija jedva opstaje. Više od polovine novih predstava su velike, u njima je i po dvadeset glumaca na sceni, ali i u produkcijskom smislu su zahtevne, na primer "Zeleni zraci" (G. Marković/ M. Kralj), "Ubiti pticu rugalicu" (H. Li/ N. Bradić), "San letnje noći" (V. Šekspir/Pjer Valter Polic) i druge. Učestvovali smo na više od 70 festivala, a samo u 2016. kragujevački teatar se predstavio na 17 pozorišnih smotri u zemlji i inostranstvu. Nakon 23 godine odsustvovanja kragujevački teatar se opet našao u zvaničnoj konkurenciji Dana komedije u Jagodini, i to tri godine zaredom, sa predstavama "Moje bivše, moji bivši" (Di. Si. Džekson/S. Kilibarda), "Do gole kože" (Pjer Valter Polic) i "Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera" (M. Jelić/M. Misirača). Pored festivala organizovali smo više od 60 gostovanja u zemlji i van granica iste (u Mađarskoj, Rumuniji, u zemljama regiona itd.) i prvi put u svojoj istoriji gostovali u Rusiji. Osvojili smo više od 30 nagrada, među kojima su mahom bila glumačka priznanja, što na moju veliku radost govori o kvalitetu kragujevačkog ansambla. Naše predstave su pobeđivale i na različitim festivalima u zemlji i regionu.

Šta je najvažnije?

- I profesionalno i meni najvažnije je što su se gledaoci vratili u kragujevački teatar. Posebno me raduje, a to smatram i jednim od svojih najznačajnijih rezultata, što smo privukli i zadržali omladinsku i studentsku publiku. Kragujevac je univerzitetski centar u kom živi i studira 10.000 visokoškolaca, pa smo se potrudili da popularizujemo pozorišnu umetnost kod ove populacije.
Scena iz predstave "Kir Janja"
Foto: Knjaževsko-srpski teatar "Joakim Vujić" / Promo Scena iz predstave "Kir Janja"

Kakva su iskustva u tom smislu?

- Uverio sam se da tradicionalna marketinška praksa, poput plakata, flajera, radio-reklama, ne funkcioniše baš najbolje. Zato smo pronašli drugačiji način da priđemo akademcima. Povezali smo se sa studentskim organizacijama i udruženjima koja čine mladi ljudi, kancelarijom za mlade, redovno smo organizovali promotivne sastanke s njihovim predstavnicima i to je zaista dalo efekta. Mladi su, slobodno možemo reći, danas najbrojniji gledaoci naših predstava. I to ohrabruje. Uveren sam da Knjaževsko-srpski teatar nakon četiri godine rukovođenja ostavljam u mnogo boljem stanju nego što sam ga zatekao. U svakom slučaju, ostavljam ga s mnogobrojnim predstavama na repertoaru, uigranim i izuzetnim glumačkim ansamblom i sa imidžom pozorišta u repertoarskom uzletu. Verujem da je kragujevačko pozorište na dobrom putu da povrati sjaj zlatnih sedamdesetih kada je bilo među vodećim teatrima u bivšoj Jugoslaviji.

Na koje predstave ste najponosniji?

- Predstave na koje sam kao upravnik posebno ponosan su Kir Janja (J. S. Popović/D. Varagić), već pomenuti "San letnje noći", "Ubiti pticu rugalicu" i "Zeleni zraci", zatim "Vrapčić" (N. Ilić/M. Jagodić), "Bašta sljezove boje" (B. Ćopić/M. Misirača) i Hladnjača za sladoled (R.Vasić/P. Bebler). Ponosan sam i na naša izdanja objavljena u protekle dve godine, monografiju o Mileni Dravić i prethodno o Vlastimiru Đuzi Stojiljkoviću, a u okviru edicije "Joakimovi potomoci" posvećene dobitnicima Statuete "Joakim Vujić".

Objavljeno u dnevnom listu Blic 22. marta 2017.

DNEVNIK JEDNOG LUDAKA ZA SVETSKI DAN POZORIŠTA

Poklon predstava za studente Filološko-umetničkog fakulteta

Kragujevac, 27. mart 2017. godine


Povodom Svetskog dana pozorišta, a u znak nastavka uspešne saradnje sa Filološko-umetničkim fakultetom u Kragujevcu,  za studente ovog fakulteta biće izvedena monodrama Dnevnik jednog ludaka u režiji Dušana Stanikića i izvođenju Ivana Vidosavljevića. Pre početka predstave  biće pročitana poruka francuske glumice Izabel Iper, autorke ovogodišnje poruke za Svetski dan pozorišta.
Svetski dan pozorišta se na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI) od 1961. godine obeležava širom sveta. Na taj dan pozorišni poslenici organizuju razne pozorišne manifestacije na kojima se tradiciopnalno čita međunarodna poruka koju, na poziv Međunarodnog pozorišnog instituta, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto 1962.

PORUKA IZABEL IPER ZA SVETSKI DAN POZORIŠTA 2017.

Evo, dakle, već 55 godina da se svake godine u proleće održava Svetski dan pozorišta. Jedan dan, odnosno 24 časa koji počinju tamo negde u pozorištu NO i Bunraku, zatim prolaze kroz Pekinšku operu i Kathakali, zadržavaju se između Grčke i Skandinavije, od Eshila do Ibzena, od Sofokla do Strindberga, između Engleske i Italije, od Sare Kejn do Pirandela, i Francuske, između ostalih, u kojoj se nalazimo i u kojoj je Pariz ipak svetski grad koji prima najviše stranih ansambala. Potom nas naših 24 časa vode od Francuske u Rusiju, od Rasina i Molijera do Čehova, onda prelaze Atlantik da bi završili u nekom kalifornijskom kampusu gde mladi ljudi možda ponovo izmišljaju pozorište. Jer pozorište se uvek ponovo rađa iz svog pepela. Ono je samo konvencija koju neumorno treba rušiti. Tako ono ostaje živo. Pozorište ima bujan život koji izaziva prostor i vreme, najsavremeniji komadi hrane se prošlim vekovima, najklasičniji repertoari postaju moderni svaki put kad se ponovo postave.
Svetski dan pozorišta svakako nije dan u običnom smislu naših svakodnevnih života. On ponovo oživljava jedan ogroman prostor-vreme, a da bi se govorilo o prostor-vremenu, htela bih da prizovem jednog francuskog dramaturga, toliko genijalnog koliko diskretnog, Žana Tardjea. Što se tiče prostora, on pita “koji je najduži put od jedne tačke do druge…” Što se tiče vremena, on sugeriše “da se u desetinkama izmeri vreme koje je potrebno da se izgovori reč ’večnost’“. Za prostor-vreme on kaže i ovo: „Odredite u svom duhu, pre nego što zaspite, bilo koje dve tačke u prostoru i izračunajte vreme koje je potrebno, u snu, da odete od jedne do druge.“ Zadržaću reč „u snu“. Reklo bi se da su se Žan Tardje i Bob Vilson sreli. Naš Svetski dan pozorišta možemo takođe da rezimiramo sećajući se Semjuela Beketa čija Vini u svom žustrom stilu kaže: „Oh, kakav bi ovo lep dan bio.“ Razmišljajući o poruci koju imam čast da izgovorim, setila sam se svih tih snova iz svih tih scena. Stoga, ja ne dolazim sama u ovu salu UNESCO, svi likovi koje sam glumila na sceni prate me, uloge za koje se čini da ih napuštamo kad se završi predstava ali koje vode u vama neki podzemni život, spremne da pomognu ili unište uloge koje dolaze za njima: Fedra, Araminta, Orlando, Heda Gabler, Medeja, Mertej, Blanš Diboa… Prate me i svi likovi koje sam volela i kojima sam aplaudirala kao gledateljka. I tu pripadam celom svetu. Ja sam Grkinja, Afrikanka, Sirijka, Venecijanka, Ruskinja, Brazilka, Persijka, Rumunka, Japanka, Marseljka, Njujorčanka, Filipinka, Argentinka, Norvežanka, Koreanka, Nemica, Austrijanka, Engleskinja, zaista ceo svet. Prava mondijalizacija je u tome.
Godine 1964. povodom ovog Dana pozorišta, Lorens Olivije najavio je da je, posle više od jednog veka borbe, u Engleskoj konačno stvoreno nacionalno pozorište za koje je on želeo da bude i međunarodno pozorište, bar po svom repertoaru. Vrlo dobro je znao da Šekspir pripada svima na svetu.
Bilo mi je drago kad sam saznala da je prva poruka za Svetski dan pozorišta 1962. godine bila poverena Žanu Koktou, s punim pravom, budući da je on, zar ne, autor jednog „putovanja oko sveta za 80 dana“. Ja sam svet obišla drugačije, učinila sam to kroz 80 predstava ili 80 filmova. Kažem i filmova, jer ne pravim nikakvu razliku između igranja u pozorištu i igranja na filmu, što iznenadi svaki put kad to kažem, ali tačno je, tako je. Nikakva razlika.
Govoreći ovde, ja nisam ja, ja nisam glumica, ja sam samo jedna od brojnih ličnosti zahvaljujući kojima pozorište nastavlja da postoji. To je pomalo naša dužnost. I naša potreba. Kako da kažem: Ne postoji pozorište zbog nas, pre će biti da mi postojimo zahvaljujući njemu. Pozorište je vrlo snažno, otporno, ono preživljava sve, ratove, cenzure, manjak novca. Dovoljno je reći „dekor je prazna scena neke neodređene epohe“ i pustiti glumca da uđe. Ili glumicu. Šta će on učiniti? Šta će ona reći? Hoće li oni razgovarati? Publika čeka, saznaće, publika bez koje nema pozorišta, nemojmo to nikada zaboraviti. Jedna osoba u publici je publika. Ali ipak ne previše praznih sedišta! Osim kod Joneska… Na kraju Starica kaže: „Da, da, umrimo u punoj slavi… Umrimo da bismo ušli u legendu… Bar ćemo imati ulicu koja će nositi naše ime...“
Svetski dan pozorišta postoji 55 godina. Za 55 godina ja sam osma žena koju su zamolili da izgovori poruku, konačno, ne znam da li je reč „poruka“ odgovarajuća. Moji prethodnici (muški rod se nameće!) govore o pozorištu mašte, slobode, porekla, govorili su o multikulturnom, lepoti, pitanjima bez odgovora… Godine 2013, dakle samo pre četiri godine, Dario Fo kaže: „Jedino rešenje za krizu jeste nada da će se protiv nas, a pre svega protiv mladih koji žele da prigrle umetnost pozorišta, organizovati velika hajka: i da će jedan novi naraštaj glumaca, iz ovako nametnutih okolnosti, izvući nezamislivu dobrobit za jedno novo pozorište.“ Nezamisliva dobrobit je lepa formulacija dostojna da se nađe u nekom političkom programu, ne? …budući da sam u Parizu, i to pred skorašnje predsedničke izbore, predlažem onima koji izgleda žele da nama vladaju da paze na nezamislive dobrobiti koje donosi pozorište. Samo bez hajke!
Pozorište je za mene drugi, ono je dijalog, odsustvo mržnje. Prijateljstvo među narodima, ne znam tačno šta to znači ali verujem u zajednicu, u prijateljstvo gledalaca i glumaca, u zajedništvo svih onih koje pozorište okuplja, onih koji ga pišu, onih koji ga prevode, onih koji ga osvetljavaju, oblače, dekorišu, onih koji ga tumače, onih koji se njime bave, onih koji u njega idu. Pozorište nas štiti, pruža nam zaklon… Verujem da nas voli… onoliko koliko mi volimo njega… Sećam se jednog reditelja starog kova koji je pre podizanja zavese, iza kulisa, svako veče govorio čvrstim glasom: „Mesta za pozorište!“ Biće to reč za kraj. Hvala.

Sa francuskog jezika prevela Kristina Koprivšek

PRVO POZORIŠTE U SRBIJI NA SRETENJE OBELEŽILO GODIŠNJICU

Dan Knjaževsko-srpskog teatra

Kragujevac, 15. februar 2017. godine


Knjaževsko-srpski teatar je svoju godišnjicu večeras obležio premijerom predstave "Ujka Vanja" Antona Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića.
Najstarije srpsko pozorište je dodelilo Statuetu Joakim Vujić glumici Renati Ulmanski. Statueta se već 32 godine dodeljuje za Dan teatra – Sretenje i svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Prsten sa likom Joakima Vujića, dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu, pripao je glumici Marini Stojanović.
Godišnje nagrade su dodeljene Miodragu Pejkoviću, za ulogu Kir Janje,  Ani Todorović, za ulogu Hermije u predstavi San letnje noći i inspicijentu Radi Jovanović.
Odlukom direktora Knjaževsko-srpskog teatra dodeljene su zahvalnice Saši Pilipoviću za doprinos međunarodnoj sardnji, Milivoju Štuloviću za doprinos razvoju teatra, kao i pohvalnice za postignute rezultate u 2016. godini glumcima Čedomiru Štajnu i Ivanu Vidosavljeviću i garderoberki Mirjani Todorović.MIRKO BABIĆ, LAUREAT SREBRNE MEDALJE ZA ZASLUGE

Kragujevac, 15. februar 2017. godine


Povodom Dana državnosti Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je prvaka drame Knjaževsko-srpskog teatra Mirka Babića Srebrnom medaljom za zasluge.
Ovo priznanje Mirku Babiću dodeljeno je za izuzetne zasluge i postignute rezultate u kulturnim delatnostima. Svečana ceremonija uručenja sretenjskih odlikovanja istaknutim pojedincima i institucijama održana je 15. februara 2017. godine u zgradi Predseništva u Beogradu.

Fotografija Fotografija Fotografija
Fotografija

STATUETA JOAKIM VUJIĆ RENATI ULMANSKI, PRSTEN SA LIKOM JOAKIMA VUJIĆA MARINI STOJANOVIĆ

Za Dan Knjaževsko-srpskog teatra, 15. februara 2017. godine premijera predstave UJKA VANJA Anotna Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića

Kragujevac, 15. februar 2017. godine


Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu JOAKIM VUJIĆ za 2017. godinu glumici Renati Ulmanski. Statueta se svake godine (od 1985.) za Dan teatra - Sretenje svečano uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.
Žiri za dodelu Statuete u sastavu: mr Vojo Lučić direktor Knjaževsko-srpskog teatra, pozorišni kritičar Željko Jovanović, dramaturg Marija Soldatović i glumci Ivana Nedeljković i Čedomir Štajn jednoglasno je doneo odluku kojom se Statueta dodeljuje poznatoj srpskoj glumici Renati Ulmanski.

Žiri u obrazloženju ove odluke kaže:
“Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom.Svojim dugogodišnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.“

Prsten sa likom Joakima Vujića, dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu glumici Marini Stojanović.

Obrazloženje
Marina Stojanović je glumica koja se odlikuje odanošću glumačkoj profesiji i svom pozorištu na čijim daskama duže od trideset godina, zajedno sa svojim kolegama, stvara magiju pozorišne umetnosti. Ona je glumica koju bi svako pozorište želelo da ima, autentična i posvećena na sceni bez obzira da li je kraljica, sobarica, otkačena baka, nesrećna devojka iz irske provincije, gospođa ministarka ili bravurozni Šekspirov PUK.

Godišnja nagrada Miodragu Pejković za ulogu Kir Janje u predstavi Jovana Sterije Popović „Kir Janja“, režija Dragana Varagić

Obrazloženje
U ulozi Kir Janje Miodrag Pejković je dokazao svoju glumačku zrelost, kao i otvorenost za moderno čitanje i inscenaciju jednog od najznačajnijih Sterijinih dela. Vođen veštom rediteljskom, ali i glumačkom rukom Dragane Varagić uspeo je da nam prenese višeslojnost lika Kir Janje. Svojom glumačkom harizmom i osobenošću koja dopire do svakog gledaoca Pejković je potvrdio da spada u malu grupu srpskih glumaca koji mogu izneti jedan od najznačajnijih likova srpske dramaturgije, što Kir Janja zasigurno jeste.

Godišnja nagrada Ani Todorović, za ulogu Hermije u predstavi San letnje noći Vilijama Šekspira u režiji Pjer Valter Polica

Obrazloženje
Ana je ulogu Hermije odigrala veštim i preciznim glumački sredstvima, a u prvom planu njene igre, kao i njenog glumačkog delovanja uopšte, bila je posvećenost predstavi kao kolektivnom činu.
Godišnja nagrada za 2016. godinu dodeljuje se i inspicijentu Radi Jovanović.
Knjaževsko-srpski teatar će svoju godišnjicu, 15.februara 2017. godine obležiti premijerom predstave UJKA VANjA Anotna Pavloviča Čehova u režiji Jovana Grujića.

ČEHOV ZA DAN KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Premijera predstave Ujka Vanja po tekstu A. P. Čehova u režiji Jovana Grujića

Kragujevac, 13. februar 2017. godine


U sredu, 15. februara na sceni Knjaževsko-srpskog teatra premijerno se izvodi predstava Ujaka Vanja po tekstu A. P. Čehova u režiji Jovana Grujića. U predstavi igraju Bratislav Slavković, Ana Todorović Diallo, Sanja Matejić, Marina Stojanović, Miloš Krstović, Đorđe Simić, Ivan Vidosavljević, Vladanka Pavlović i Mladen Knežević. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, kostimografiju Jelena Janjatović, muziku Predrag Radisavljević.

"Prošlo je mnogo godina od kako sam se prvi put zapitao šta je stvarnost. Ne mogu da se setim tačno kako sam došao do tog pitanja, ali znam sigurno da nisam još došao do odgovora. Uopšteno, stvarnost je neuhvatljiva, promenjiva i individualna kategorija, menja se u odnosu na stuacije koje nam se dešavaju i formira se u odnosu na događanja u društvu koje nas okružuje. Suštinski, stvarnost se kreira u našim glavama i krhka je, veoma lako može da se preokrene, da prevrne naš život naglavačke.
Radeći na komadu „Ujka Vanja“ A. P. Čehova sa svojim kolegama, opet sam se suočio sa ovim pitanjima shvativši da nečija stvarnost usled različitih uticaja može postati i iluzija. Onog trenutka kada tu iluziju razbijemo u parčiće gubimo tlo pod nogama, gubimo ceo sistem uverenja koja su nas vodila do tada kroz život. Shvatamo sve naše zablude i pokušavamo da uspostavimo neki novi sistem koji bi nas održavao na nogama, u životu. Tražimo neki novi smisao za koji bismo se uhvatili kao davljenik za slamčicu. Čehov je to, čini mi se, mnogo dobro znao i osećao, bio hroničar čovekovih najdubljih težnji i ostavio nam u nasleđe da se sada mi bavimo time. Suštinski, takvi procesi se događaju svakom čoveku na ovome svetu, ali, da li se kroz ove procese napreduje i šta dobijamo time, da li su ta nova iskustva i novi smisao samo nove iluzije, nove slamčice, samo sledeći stepenik koji treba razbiti? Da, svakako, na tom našem putu traženja idealne stvarnosti za nas, treba preći mnogo stepenica, suočiti se sa kolektivnim slepilom koje nas okružuje, sa nemogućnošću da tuđe razumevanje trenutnog stanja i tuđu stvarnost-iluziju razbijemo i razobličimo. I kada bismo sve to uspeli opet nas iza nekog ugla čeka neka naša nova potreba, neka nova iluzija dok život neumoljivo ide napred. Šta se nalazi na kraju tog našeg puta? Pretpostavljam da su to mir i sreća, da tome težimo. A šta je to mir, šta je to sreća?"
Jovan Grujić, reditelj

Plakat Fotografija Fotografija
Fotografija Fotografija

PREMIJERA PREDSTAVE VRAPČIĆ

Priča o životu Edit Pjaf

Kragujevac, 25. januar 2017. godine


Saradnja najstarijeg i najmlađeg pozorišta u Srbiji.
U subotu, 28. januara na sceni Knjaževsko-srpskog teatra premijerno se izvodi predstava Vrapčić po tekstu Nataše Ilić i u režiji Miloša Jagodića.
Ovo je priča o životu Edit Pjaf.
Predstava Vrapčić je realizovana u koprodukciji najstarijeg pozorišta u Srbiji Knjaževsko-srpskog teatra i najmlađeg pozorišta u Srbiji Puls teatra iz Lazarevca.
U predstavi igraju Jasmina Dimitrijević kao Edit Pjaf i glumci: Čedomir Štajn, Nenad Vulević, Ivana Nedeljković, Lara Simić, Jelena Cvijetić, Maja Sofronijević, Darko Bjeković, Aleksandar Trmčić i Predrag Paunović. Scenografiju potpisuje Dejan Pantelić, kostimografiju Sonja Kotoršević, prepev pesama Jasmina Dimitrijević, muzički aranžman Gabor Lenđel, koreografija Irina Mitrović a autor fotografija je Natalia Salnikova.

Fotografija Fotografija Fotografija

2016.  JEDNA OD NAJUSPEŠNIJIH GODINA U NOVIJOJ ISTORIJI KNjAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA

Kragujevac, 4. januar 2017.godine


Protekla kalendarska godina u kragujevačkom teatru bila je u znaku Šekspira i Sterije. Premijere predstava po delima dvojice klasika obeležile su pozorišni život u Kragujevcu, ali i šire. Predstava  „San letnje noći“ u režiji nemačkog reditelja Pjer Valter Polica sa velikim uspehom premijerno je izvedena u aprilu 2016. godine povodom obeležavanja četiri veka od smrti Vilijama Šekspira, a sam kraj 2016. godine obeležila je premijera predstave „Kir Janja“, Jovana  Sterije Popovića u režiji  Dragane Varagić.

Predstavu „San letnje noći“ stručna javnost i žiriji različitih festivala na kojima je učestvovala najčešće su nazivali produkcijskim podvigom kragujevačkog teatra, dok je  predstava „Kir Janja“ prepoznata kao jedna od najznačajnijih predstava u 2016. godini u srpskim pozorištima uopšte.
U protekloj godini ansambl Knjaževsko-srpskog teatra učestvovao je na petnaest festivala u zemlji i inostranstvu na kojima je osvojeno 7 nagrada, a jedna od  najznačajnijih je i Glavna nagrada stručnog žirija za predstavu „San letnje noći“  na festivalu „Teatar u jednom dejstvu“ koji se tradicionalno već tri decenije održava u Mladenovcu.
U protekloj godini kragujevački teatar je po prvi put u svojoj istoriji gostovao u Rusiji i to na festivalu „Most prijateljstva“ u gradu Joškar Ola.  Tokom trajanja ovog festivala održana je i Međunarodna naučna konferencija na temu „Pozorišna saradnja – podsticaj kulturnom razvoju i socijalnoj integraciji“ na kojoj je o uticaju međunarodnih pozorišnih festivala na razvoj pozorišne produkcije na lokalnom nivou govorio i direktor teatra mr Vojo Lučić. Ova naučna konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske federacije.
Pored premijernog i repriznih izvođenja svojih predstava Knjaževsko-srpski teatar je u 2016. godini  uspešno organizovao i dva pozorišna festivala u maju „Joakimove dane“ - reviju pozorišnih predstava u čast domaćeg pisca, a u oktobru 11. Međunarodni pozorišni festival „JoakimInterFest“ u ukviru koga je izvedeno 9 predstava iz pet zemalja. 
Poslednjih dana 2016. godine objavljena je monografija Milena Dravić- više od umetnosti“ koju Knjaževsko-srpski teatar publikuje u okviru edicije „Joakimovi potomci“, a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta “Joakim Vujić“ čiji je jedan od laureata bila i proslavljena srpska glumica.
Premijere, gostovanja u zemlji i inostranstvu, učešća na različitim festivalima (među kojima su i oni prestižni: Dani komedije u Jagodini, Bucini dani, Festival klasike u  Vršcu...), brojna publika, podignuta vidljivost i ugled pozorišta u zemlji i inostranstvu, organizacija festivala i drugih za Kragujevac i širu zajednicu važnih manifestacija, samo su neki od pokazatelja da se 2016. godina može smatrati jednom od najuspešnijih u novijoj istoriji našeg pozorišta.

OBJAVLJENA MONOGRAFIJA MILENA DRAVIĆ - VIŠE OD UMETNOSTI

Iz štampe je upravo izašla monografija „Milena Dravić – više od umetnosti“ koju Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac objavljuje u ediciji „Joakimovi potomci“

Kragujevac, 29. decembar 2016. godine


Iz štampe je upravo izašla monografija „Milena Dravić – više od umetnosti“ koju Knjaževsko-srpski teatar, Kragujevac objavljuje u ediciji „Joakimovi potomci“ a koja je pripadajući deo prestižne nagrade Statueta „Joakim Vujić“ čiji je laureat naša vrhunska glumica bila 2013. godine.
Monografija, čiji je autor Tatjana Nježić u prvom delu, na preko stotrideset strana, donosi više od pedeset priča, odnosno scena iz života velike dramske umetnice, a u drugom koji obuhvata još preko sto strana kazivanja o Mileni Dravić (Duško Kovačević, Ljubomir Simović, Radoslav Zelenović, Puriša Đorđević, Dejan Mijač, Jagoš Marković, Milan Jelić, Goran Paskaljević, Dušan Makavejev, Milan Vlajčić, Milena Zupančić, Milan Karadžić, Stefan Arsenijević, Miloš Radivojević, Branka Petrić, Zdravko Šotra, Nenad Polimac, Aleksandar Milosavljević).
Ova raskošno ilustrovana monografija koja počinje pričom Milene Dravić o svom detinjstvu, a završava se izborom od tridesetak njenih naslovnih strana u raznim štampanim glasilima, svojevrsno je svedočanstvo o umetnici koja je svojim blistavim darom i raskošnim opusom iznedrila vrhunce kulturnog života i stvaralaštva ovih prostora.
Podsetimo, u obrazloženju nagrade “Joakim Vujić”, žiri u sastavu Nebojša Bradić reditelj i predsednik žirija, glumac Vlastimir Đuza Stoiljković ( dobitnik Statuete “Joakim Vujić” 2012. godine), Marija Soldatović, dramaturg, Miloš Krstović, glumac i Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra je istakao: “Glumačko trajanje u pozorištu, na filmu i televiziji, potvrdilo je osoben dar, lepotu i harizmu Milene Dravić. Svestranost njenog glumačkog umeća prepoznata je i visoko cenjena u različitim žanrovima: od najfinijeg psihološkog nijansiranja lika u drami, bravurozne minijature i improvizacije u komediji, do potresne upečatljivosti krupnog plana na filmskom platnu i televizijskom ekranu. Milena Dravić je, bez sumnje, svojom karijerom i darom obeležila istoriju srpskog glumišta druge polovine 20. i početka 21. veka.“

GLUMICE KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA NAGRAĐENE NA FESTIVALU U RUSIJI

Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević nagrađene na festivalu Most prijateljstva

Kragujevac, 26. decembar 2016. godine


Na prestižnom 13. Međunarodnom pozorišnom festivalu Most prijateljstva u gradu Joškar Ola u takmičarskom programu učestvovala je predstava našeg pozorišta U stvari, teatar po tekstu Dragane Bošković.
Ovu predstavu, koja je svoju premijeru na sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji imala na Sretenje 15. februara 2016.godine, režirala je Andrea Ada Lazić, a u njoj igraju prvakinja drame kragujevačkog pozorišta Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević.
Specijalna glumačka nagrada za partnersku igru dodeljena je Nadi Jurišić i Jasmini Dimitrijević.

PREMIJERA PREDSTAVE KIR JANJA PO TEKSTU JOVANA STERIJE POPOVIĆA

14. decembra u kragujevačkom teatru premijerno izvođenje predstave Kir Janja

Kragujevac, 12. decembar 2016. godine


REČ REDITELJA
"Drag mi je taj Kir Janja koji ne pripada ovom svetu a da to i ne zna. Možda hoda po svojim mislima sa pogrešnom mapom u glavi. On hoće onoliko novaca koliko mu je potrebno da mirno spava u nemirnom svetu. Drag mi je taj mali čovek koji je već jednom sve izgubio i boji se da mu se sutra to ponovo ne desi. Sve bežeci od toga uleće u zamku da mu se baš to desi. Nisu nesrećni slučajevi zapečatili Janjinu sudbinu. Janjine večite “špekulacije” u kojima misli da je spretan doći će mu glave, i ne samo njemu. On stalno sumnja da neko hoće da ga pokrade i ja mu za to dajem pravo.
Zanima me to vitalno samopouzdanje da bude igrač u igri za koju naslućuje da se promenila. Janja dobro vidi, ali ne vidi sve. Pobunio se po prvi putna kraju, ali kasno. Mislio je da igra još traje, a ona je već bila završena.
Zanima me taj iznenadni trenutak Janjine hrabrosti i pobune na kraju komada koji ničemu ne vodi jer je sve već rešeno. Zanima me šta nam to Sterija nije ispričao, a krije se iza priče koju nam je dao da se zabavimo. Koji su se to konci upleli da ono sto smo mislili da je nevazno postane važno? Zaplet koji gledamo se ne rešava već prelazimo na drugi koji nam se iznenada otkriva da je paralelno tekao. I mi smo se kao i Kir Janja iznenada, skoro preko noći, obreli u svetu gde više ne prepoznajemo ko su nam prijatelji, gde svako ima svoje interese koji su mu najvažniji, gde se sve prodaje za “badava”, gde nema više pravila a kamoli sistema vrednosti, gde je sila jedini zakon a moral davno zaboravljena kategorija. “E siroti Kir Janja… oći svet da propadni”. I ja mu verujem.
Kir Janja je komični lik koji ima “nevaljalo žena”, hoće stalno “da ga u'vati šlogu ”, najviše voli da kuka. Pokušava da podmiti vlast sa “jedno lepo jabuka” dok velike svote novca prelaze iz ruke u ruku. Ipak posle Egonovog i Ejdusovog “Kir Janje” u Narodnom pozorištu, ovaj tekst se ne može više čitati bez tragične note. To pripada i našem Kir Janji ali u jednom drugačijem ključu."
Dragana Varagić, u Kragujevcu decembra 2016. godine

Jovan Sterija Popović
KIR JANJA
Režija Dragana Varagić

IGRAJU
Miodrag Pejković - Kir Janja
Isidora Rajković - Juca
Nikola Milojević - Mišić
Milić Jovanović - Petar
Saša Pilipović - Kir Dima
Milica Majstorović - Katica
Đorđe Simić - Pandur
Mladen Knežević - Pandur

Scenograf - Lana Škundrić
Kostimograf - Jelena Janjatović
Koreograf - Bojana Robinson
Kompozitor - Dragoslav Tanasković
Lektor - Radovan Knežević

DRAGANA VARAGIĆ - biografija
Dragana Varagić je diplomirala glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, specijalizirala Šekspira na Šekspirovom institutu u Stratfordu u Engleskoj, i magistrirala dramu na Univerzitetu Toronto u Kanadi.
 Odigrala je brojne uloge u pozorištu, na filmu i televiziji. Kao prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu odigrala je, između ostalog Natašu Rostovu, Juliju, Ledi Anu, Helenu Čarls, Elizabetu Proktor, Katarinu Lugomirski. U Kanadi je nastavila svoju karijeru kao glumica, reditelj i univerzitetski profesor. Igrala je u komadima od Šekspira i Strindberga do Hauarda Barkera i Edvarda Bonda. Režirala je, između ostalog, Kanal sreće, To nije moja priča, Dantes Divinus, Poslednji dani Jude Iskariotskog, Princeza T… Dragana je predavala glumu na univerzitetima Dalhauzi i Vindzor, a glumu i režiju na Univerzitetu Otava. 
Nosilac je više nagrada za glumačka ostvarenja na našim prostorima (dve godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za glumu, Nagrada Udruženja dramskih umetnika Srbije za najbolje glumačko ostvarenje,  Nagrada za epizodnu ulogu  na Sterijinom pozorju…) i nominacije za nagradu Dora za najbolju glumicu u Torontu.
Dragana je režirala i koproducirala kanadsko - crnogorsku koprodukciju Penelopijada koja je na repertoaru tivatskog pozorišnog festivala Purgatorije. Vanredni je profesor na Katedri za glumu Akademije umetnosti u Beogradu i gostujući profesor na poljskoj Nacionalnoj filmskoj i pozorišnoj akademiji u Lođu.

DIREKTOR TEATRA GOVORIO NA MEĐUNARODNOJ NAUČNOJ KONFERENCIJI U RUSIJI

Kragujevac, 10. decembar 2016. godine


Direktor Knjaževsko-srpskog teatra mr Vojo Lučić učestvovao je u novembru 2016. godine na Međunarodnoj naučnoj konferenciji „Pozorišna saradnja – podsticaj kulturnom razvoju i socijalnoj intetgraciji“.  Lučić je govorio na temu „Uticaj međunarodnih pozorišnih festivala na razvoj pozorišne produkcije na lokalnom nivou“.
Ova međunarodna konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Ruske federacije a u okviru međunarodnog pozorišnog festivala u gradu Joškar Ola.

GLUMAC KNJAŽEVSKO-SRPSKOG TEATRA DOBITNIK NAGRADE BRANISLAV NUŠIĆ

Nikola Milojević, član glumačkog ansambla Knjaževsko-srpskog teatra, dobitnik je nagrade Branislav Nušić koju dodeljuje UDPS

Kragujevac, 9. decembar 2016. godine


Nagrada Branislav Nušić koju dodeljuje Udruženja dramskih pisaca Srbije dodeljena je drami Na tragu autora Nikole Milojevića, člana glumačkog ansambla Knjaževsko-srpskog teatra.
O dodeli nagrade odlučivao je žiri u sastavu Milan Jelić, Petar Stanojlović i Snežana Kutrički.
U obrazloženju dodele nagrade Branislav Nušić piše: "Dramski tekst Na tragu je svojom jednostavnovšću precioznošću, čistotom dijaloga na kamerni način predočio kritiku sveta i kritiku svesti. Vešto upravljajući sistemom znakova smeštajući radnju u teatar, autor verističkim postupkom kroz rad na probama za premijeru predstave Hamlet prikazuje mehanizam urušavanja sistema vrednosti tipičan za tranzicionu svest. U traganju za dramskom suptilnošću, duhovitim stavom, produhovljenim stilom Na tragu je s razlogom poneo nagradu Branislav Nušić".

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR NAGRAĐEN NA 20. DAVILA STUDIO INTERFESTU

Nagrada za promociju dramaturgije sa Balkana dodeljena Draganu Jakovljeviću

Kragujevac, 29. novembar 2016. godine


Knjaževsko- srpski teatar je u novembru učestvovao sa predstavom Opet plače, al sad od sreće na 20. Davila studio interfestu, odnosno 7. Festivalu balkanskih pozorišta u gradu Piteštiju u Rumuniji. Međunarodni festival u Piteštiju je održan u periodu od 14-21. novembra 2016. godine.
Nagrada za promociju dramaturgije sa Balkana dodeljena je reditelju predstave Draganu Jakovljeviću.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR GOSTUJE U NARODNOM POZORIŠTU U BEOGRADU

San letnje noći na Reviji predstava Šekspiru u čast, povodom 400 godina od smrti V. Šekspira

Kragujevac, 24. novembar 2016. godine


Predstava SAN LETNJE NOĆI gostuje 25. novembra u Narodnom pozorištu u Beogradu, a povodom 400 godina od smrti slavnog engleskog pesnika i dramskog pisca Vilijema Šekspira.  SAN LETNjE NOĆI Vilijema Šekspira u režiji Pjer Valter Polica premijerno je izvedena na sceni kragujevačkog pozorišta 2016. godine.
U novembru se u Narodnom pozorištu  u Beogradu održava Revija Šekspiru u čast i predstavlja se više različitih naslova ovog klasika sa repertoara srpskih pozorišta.
2. novembra, na Sceni “Raša Plaović”, “Hamlet” u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Drame Srpskog narodnog pozorište iz Novog Sada.
3. novembra, diplomska predstava “Biti ili ne biti” studenata Akademije lepih umetnosti i medija u klasi prof. Božidara Đurovića i Hadži Nenada Maričića.
18. novembra,“Henri Šesti”, u režiji Nikite Milivojevića i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu.
23. novembra, Milivojević će se predstavlja sa još jednim naslovom – ovoga puta u pitanju je “Perikle”, u izvođenju ansambla Šabačkog pozorišta.
25. novembra gostuje Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca (Velika scena, 20,00) sa komedijom “San letnje noći”, u režiji Pjer Valter Polica koji je toj tananoj bajci o ljudskim strastima, sukobima i nesporazumima dao političku, psihološku, socijalnu i duhovnu dimenziju.
26. novembra se zatvara Revija Šekspiru u čast predstavom “Romeo i Julija”, u režiji Nikole Zavišića i izvođenju ansambla Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" iz Zrenjanina.

KNЈAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR GOSTUJE U RUSIJI

Predstava U stvari, teatar na festivalu u Joškar Ola

Kragujevac, 15. novembar 2016. godine


Prvi put u svojoj skoro dva veka dugoj istoriji Knjaževsko-srpski teatar gostuje u Rusiji.
Na prestižnom Međunarodnom pozorišnom festivalu „Most prijateljstva“  u gradu Joškar Ola biće izedena predstava našeg pozorišta U stvari, teatar po tekstu Dragane Bošković.
Ovu predstavu, koja je svoju premijeru na sceni najstarijeg pozorišta u Srbiji imala na Sretenje 15. februara 2016.godine, režirala je Andrea Ada Lazić, a u njoj igraju prvakinja drame kragujevačkog pozorišta Nada Jurišić i Jasmina Dimitrijević.
Predstava „U stvari, teatar“ učestvuje u takmičarskom programu festvala „Most prijateljstva“ i biće izvedena 20. novembra 2016. godine.

KRAGUJEVAČKI TEATAR  GOSTUJE U RUMUNIJI

Predstava Opet plače, al sad od sreće u Piteštiju i Temišvaru

Kragujevac, 15. novembar 2016. godine


Ansambl predstave Opet plače, al sad od sreće učestvuje na pozorišnom festivalu u Piteštiju u okviru takmičarskog programa festivala i biće izvedena 18. novembra. Na ovaj način nastavljena je dugogodišnja uspešna saradnja našeg i pozorišta Al. Davila iz ovog rumunskog grada.
Već 20. novembra predstava „Opet plače, al sad od sreće“ biće izvedena u  okviru festivala Teatros fest prvog festivala profesionalnih pozorišta na srpskom jeziku u Temišvaru.
Predstavu „Opet plače, al sad od sreće“ po tekstu Novice Savić režirao je Dragan Jakovljević, a glumački ansambl čine: Isidora Rajković, Ivan Vidosavljević, Sanja Matejić, Zdravko Maletić, Dragan Stokić i Dragoslav Tanasković koji je i autor muzike. Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, a kostime Jelena Janjatović.

BAŠTA SLЈEZOVE BOJE NA FESTIVALU U KRALЈEVU

Predstava Knjaževsko-srpskog teatra u takmičarskom programu Pozorišnog festivala za decu i mlade Mali Joakim

Kragujevac, 15. novembar 2016. godine


Od 12. do 19. novembra Kraljevačko pozorište organizuje 9. pozorišni festival za decu i mlade Mali Joakim. U takmičarskom programu festivala učestvuje sedam  predstava. Pored predstave kragujevačkog teatra Bašta sljezove boje kraljevačkoj publici predstaviće se i pozorišta iz Niša, Užica, Lazarevca, Pirota, Kruševca i Kraljeva.
Poslednjeg dana festivala u čast nagrađenih, kragujevačko Pozorište za decu će izvesti predstavu „Basne iz senke“. Žiri i deca Kraljeva imaće priliku da pogledaju najznačajnije predstave namenjene deci i mladima koje su nastale u proteklih nekoliko godina, u pozorištima južno od Beograda.
Ove godine, festival Mali Joakim prvi put se organizuje kao zasebni festival i najuspešnijim učesnicima festivala biće dodeljene nagrade: za najbolju predstavu, režiju, najbolja glumačka ostvarenja, kostim, scenografiju, muziku...
Uz podršku Ministarstva kulture i informisanja i Grada Kraljeva ovaj festival organizuju Zajednica profesionalnih pozorišta Srbije i Kraljevačko pozorište.

SAN LETNJE NOĆI NA FESTIVALU KLASIKE U VRŠCU

Kragujevački teatar na 24. Međunarodnom festivalu klasike "Vršačka pozorišna jesen"

Kragujevac, 31. oktobar 2016. godine


U Vršcu je krajem oktobra održan 24. Festival klasike na kome je u takmičarskom delu programa izvedena predstava Knjaževsko-srpskog teatra SAN LETNJE NOĆI, po tekstu Vilijema Šekspira u režiji Pjer Valter Polica.
Selektor Đuro Mrđa je pored kragujevačke predstave u program Festivala uvrstio sledeća pozorišna ostvarenja: "Rodoljupci" Jovana Sterije Popovića u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, "Perikle" Vilijema Šekspira u izvođenju Šabačkog pozorišta, "Hromi ideali" u produkciji Narodnog pozorišta Užice, "Marija Stjuart" F. Šilera Narododnog Pozorišta iz Beograda, "Aveti" H. Ibzena Bitef Teatra iz Beograda, "Na drini ćuprija" I. Andrića u produkciji Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, "Kir Janja" J. Sterije u izvođenju Narodnog pozorišta Sterija Vršac.
Nagradu za najbolju predstavu žiri je jednoglasno dodelio predstavi "Rodoljupci" J. S. Popovića u režiji Andraša Urbana i produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda.

KRAGUJEVAČKI TEATAR NAJBOLJI NA FESTIVALU U MLADENOVCU

Predstava San letnje noći pobedila na festivalu Teatar u jednom dejstvu

Kragujevac, 17. oktobar 2016. godine


Predstava Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca SAN LETNJE NOĆI, po tekstu Vilijema Šekspira u režiji Pjer Valter Polica proglašena je najboljom na 11. festivalu "Teatar u jednom dejstvu" u Mladenovcu.
Odluku je jednoglasno doneo žiri u sastavu: Bratislav Petković predsednik i članovi, glumci Božidar Stošić i Svetislav Goncić.
Ovogodišnji festival u Mladenovcu otvoren je 10. oktobra. U konkurenciji je izvedeno pet predstava iz Beograda, Sombora, Novog sada i Kragujevca, a u selekciji umetničkog direktora Željka Hubača.
Žiri publike, za najbolju je proglasio predstavu Beogradskog dramskog pozorišta "Moje dete", po tekstu Stojana Srdića i u režiji Ane Đorđević.

MI SMO ONI NA KOJE SU NAS RODITELJI UPOZORAVALI NAJBOLjA PREDSTAVA NA 11. JOAKIMINTERFESTU

11. JoakiInterFest

Kragujevac, 15. oktobar 2016. godine


U Kragujevcu se danas završava 11. JoakimInterFest, međunarodni pozorišni festival na kome je od 7. do 15. oktobra učestvovalo osam predstava u takmičarskom programu, a prema izboru selektora Željka Jovanovića.
Odlukom stručnog žirija u sastavu: Miloš Latinović književnik (predsednik žirija), reditelj Goran Cvetković i glumica Maja Izetbegović za najbolju predstavu festivala proglašena je predstava „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Mirjane Karanović.
Nagrada za režiju dodeljena je Ani Đorđević za predstavu „Moje dete”. Beogradskog dramskog pozorišta. Joakimovu nagradu za za glumu dobila je Mirjana Karanović za ulogu Mare u predstavi „Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali” Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.
Joakimovu nagradu za glumu dobila je Jovana Gavrilović za ulogu Ranke u predstavi „Moje dete” Beogradskog dramskog pozorišta.
Joakimovu nagradu za vizulenost, za dizajn i izradu maski u predstavi “San letnje noći “ Knjaževsko-srpskog teatra dobila je Ana Kolbjanova.
Specijalnu Joakimovu nagradu za produkciju predstave ”San letnje noći” dobio je Knjaževsko-srpski teatar iz Kragujevca.
Žiri je sve odluke doneo jednoglasno.
Nagradu publike 11. JoakimInterfesta dobila je predstava „Moje dete”. Beogradskog dramskog pozorišta.
Ovogodišnji JoakimInterFest koji se odvijao pod sloganom „Sreća prati hrabre” završava se večeras kada će u čast nagrađenih glumci Teatra Al. Davila iz Piteštija izvesti predstavu "Edit Pjaf u vrtlogu sreće".

VEČE U ČAST GLUMICE LJILJANE STJEPANOVIĆ

U okviru pratećeg programa ovogodišnjeg kragujevačkog JoakimInterFesta održano je „Veče u čast glumca” posvećeno Ljiljani Stjepanović

Kragujevac, 13. oktobar 2016. godine


Na 11. međunarodnom pozorišnom festivalu - JoakimInterFestu u Kragujevcu, u okviru pratećeg programa, u četvrtak, 13. oktobra na Maloj sceni („Ljuba Tadić”) održano je „Veče u čast glumca” posvećeno Ljiljani Stjepanović.
Pred prepunom salom, omaž ovoj, po nepodeljenom mišljenju kritike i publike jednoj od naših najboljih glumica protekao je u prijatnoj i duhovitoj atmosferi kakavu samo glumica neodoljivog šarma poput Ljiljane Stjepanović može da spontano upriliči na večeri posvećenoj njenoj bogatoj i plodnoj karijeri. Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Vojo Lučić podsetio je na značajne detalje iz biografije Ljiljane Stjepanović a o svojoj prijateljici nadahnuto je govorila Dragana Bošković, teatrolog i po sopstvenom „priznanju” njena najveća obožavateljka. Lagano i lepo je tekao razgovor, sinoć u kragujevačkom pozorištu o životu i radu ove poznate glumice a brojnim prisutnima Dragana Bošković je otkrila tajnu da Ljiljana Stjepanović, sem što sjajno glumi poseduje i veliki literarni talenat i da je do sada objavila dve knjige pesama i zbirku poezije za decu. Inače, njihovo prijateljstvo potiče još sa akademije i Ljiljana Stjepanović već više od 25 godina sa uspehom igra monodramu Dragane Bošković „Povratak kraljice Marije Karađorđević”.
Dramaturg kragujevačkog pozorišta Marija Soldatović istakla je za Ljiljanu Stjepanović da je ona sinonim za glumačku i ljudsku energiju kao i da spada u one umetnike koje publika zasita voli od srca. Sve vreme razgovora na video bimu su „prolazile” brojne fotografije iz života i rada Ljiljane Stjepanović, a pred sam kraj omaža, direktor kragujevačke kuće Lučić, podsetio je i na njene uspešne role u novijoj televizijskoj i filmskoj produkciji. „Veče u čast glumca” posvećeno Ljiljani Stjepanović završeno je igranjem predstave „Lepotica Linejna” (u kojoj ona tumači glavnu ulogu) koprodukcijskim projektom Kruševačkog pozorišta i Art Teme iz Beograda u kragujevačkom Pozorištu za decu.

SAN LETNJE NOĆI NA FESTIVALU U MLADENOVCU

Knjaževsko-srpski teatar na festivalu Teatar u jednom dejstvu

Kragujevac, 12. oktobar 2016. godine


Sa predstavom SAN LETNJE NOĆI Knjaževsko-srpski teatar učestvuje na festivalu Teatar u jednom dejstvu koji se tradicionalno tokom oktobra održava u Mladenovcu. Predstava SAN LETNJE NOĆI Vilijema Šekspira u režiji Pjer Valter Polica premijerno je izvedena na sceni kragujevačkog pozorišta 2016. godine.
Pozorišni festival „Teatar u jednom dejstvu“ datira još od 1975. godine. Obnovljen je 2006. godine pod pokroviteljstvom Skupštine opštine Mladenovac u nešto drugačijem obliku. Festival uvek počinje prvog ponedeljka u oktobru i traje sedam dana. Od obnavljanja uvedena je samo jedna nagrada za najbolju predstavu, koju sačinjavaju novčani iznos, plaketa i statueta “Sloboda”. Festival se ove godine održava pod sloganom "Biti ili opstati" i održava se od 10. do 16. oktobra. U takmičarskom delu Festivala, jedanaestog po redu, biće odigrano šest predstava. Predstave počinju u 20,00 sati, a takmičarski deo programa će pratiti izložbe, književne večeri i dečije predstave.

POČEO 11. MEĐUNARODNI POZORIŠNI FESTIVAL

JoakimInterFest

Kragujevac, 7. oktobar 2016. godine


Pod nazivom Sreća prati hrabre sinoć je u kragujevačkom teatru svečano otvoren 11. Međunarodni pozorišni festival JoakimInterFest. Selektor festivala Željko Jovanović je odabrao devet predstava iz Poljske, Hrvatske, Bosne i Hrcegovine, Rumunije i Srbije, a prvu predstavu u takmičarskoj konkurenciji Sinovi umiru prvi, Mate Matešića, u režiji mladog reditelja Marka Misrače izveo je ansambl Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke.
Direktor Knjaževsko-srpskog teatra Vojo Lučić osvrćući se na postignuća ovog festivala istakao je da je predhodnih godina dominantna bila preokupacija društvenim angažmanom kao i socijalnom i filozofskom dimenzijom egzistencije ljudi u ovom našem vremenu. Zbog toga se JoakimInterFest profilisao kao izuzetno angažovana umetnička smotra koja neprestano i sa svih aspekata preispituje kako mesto pojedinca u savremenom društvu i okolnostima, tako i ulogu samog teatra u istorijskom kontekstu današnjice.
-U proteklih deset godina koliko JoakimInterFest traje festival je ostvario izuzetne rezultate, između ostalog, - na predhodnim festivalima je izvedeno je 97 predstava iz više od 20 zemalja: Danske, Engleske, Slovenije, Crne Gore, Rumunije, Hrvatske, Republike Srpske, Rusije, Španije, Slovačke, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Poljske, Bugarske, Sjedinjenih Američkih Država, Italije, Ukrajine, Nemačke, Kanade, Srbije... , naglasio je Lučić.

Festival je otvorio Miljan Bjeletić, član gradskog veća za kulturu Grada Kragujevca koji je finansijski podržao 11. JoakimInterFest.
-Želja nam je da ovaj internacionalni festival, u pravom smislu te reči bude međunarodni i da svake godine bude što bolji i jači i da preraste lokalne i regionalne okvire. Spoj raznih kultura uvek može da da nešto novo našem pozorištu. Svaka međunarodna saradnja uvek može da unapredi i sistem funkcionisanja našeg Teatra. U umetnosti to ide tako - čitav život, svakoga dana učite nešto novo i nikada ne „savladate” sve, baš do kraja. JoakimInterFest i samom Kragujevcu može puno toga da ponudi i da, i to, onog dobrog, zaključio je Bjeletić.

SREĆA PRATI HRABRE

Konferencija za medije povodom početka jedanaestog JoakimInterFesta

Kragujevac, 27. septembar 2016. godine


U kragujevačkom Knjaževsko-srpskom teatru, povodom početka 11. JoakimInterFesta, međunarodnog pozorišnog festivala, održana je konferencija za štampu na kojoj su govorili direktor Teatra mr Vojo Lučić i selektor festivala Željko Jovanović, pozorišni kritičar i umetnički direktor Pozorišta na Terazijama.
Selektor Željko Jovanović kaže - Selekcijom preovlađuju mladi i mlađi pisci, počev od ruskog autora Jaroslave Pulinovic, zatim Mie Knežević i Tanje Šljivar. Festivalom dominiraju mladi reditelji, (Marko Misirača, Ana Đorđević, Poljakinja Malgorzata Siuda) a tu su i oni koji poput Mirjane Karanović i Vojislava Brajovića svoje ogromno scensko iskustvo stavljaju u drugačiji polažaj i drugačiju i novu funkciju. Prisutan je mladalački duh Pjera Valtera Polica, zatim autorskog tima predstave „U agoniji“. Reč je o umetnicima koji su našli snage, imali potrebu i tražili prostora da se izraze na neki novi način. Verujem da je ovaj tim autora, ova ekipa učesnika festivala i naravno organizator ovogodišnjeg JoakimInteFesta, da smo svi zajedno ostavili otvorena vrata za nove forme, nove teme i neke nove priče koje će budućnost (možda) zabeležiti.
Prema njegovim rečima, i ove godine JoakimInterFest traga za tom tajnom šifrom pozorišnog izražavanja koja označava neki pomak - neke vrste - u nekom pravcu. Ambicija ovogodišnjeg festivala jeste da otvorimo prostor da se to desi a bududućnost će odgovoriti jesmo li uspeli, stoga ovogodišnji festival na određeni način potvrđuje da sreća prati hrabre, zaključuje Jovanović.

JoakimInterFest

Ljubitelji pozorišne umetnosti, od 7-15. oktobra, biće u prilici da pogledaju osam predstava u takmičarskom programu:
7. oktobar
Mate Matišić "Sinovi umiru prvi", režija Marko Misirača, Narodno pozorište Republike Srpske, Banja Luka
8. oktobar
Vilijam Šekspir "San letnje noći", režija Pjer Valter Polic, Knjaževsko srpski teatar, Kragujevac
9. oktobar
Miroslav Krleža "U agoniji", autorski projekat Nele Kocsis, Ozrena Grabarića i Darka Stazića, PUK - Putujuće kazalište i Scena Ribnjak, Zagreb
10. oktobar
"Voz", rađeno po delu Kormaka Makartija, režija Vojislav Brajović, Zvezdara Teatar, Beograd
11. oktobar
"Kafa i cigarete, pozdrav iz Beograda", autorski projekat Mie Knežević, Atelje 212 Beograd
12. oktobar
Stojan Srdić "Moje dete", režija Ana Đorđević, Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
13. oktobar
Jaroslav Pulinovic "Nataša", režija M. Siuda, Poljski teatar Bjalsko, Bjala
14. oktobar
Tanja Šljivar "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", režija Mirjana Karanović, Bosansko narodno pozorište Zenica
15. oktobar
Predstava u čast nagrađenih- "Edit Pjaf u vrtlogu sreće", Teatar Al. Davila Pitešti (predstava u čast nagrađenih)

O nagradama će odlučivati stručni žiri u sastavu: Miloš Latinović, književnik, Goran Cvetković, reditelj i Maja Izetbegović, glumica. Voditelj razgovora je teatrolog Dragana Bošković.
-Verujemo da će ovaj festival, a videli ste da i današnja selekcija najbolje o tome govori, biti na tragu prethodnih festivala, i da u kvalitetu nećemo posustati i da ćemo videti kvalitetne predstave i umetnike, a pripremili smo i bogat prateći program koji čine i izložbe, promocije knjiga, monografija, radionica sa mladim umetnicima i jedan novi program od ove godine, a to je „Veče u čast glumca“. Ove godine to veče biće posvećeno glumici Ljiljani Stjepanović , a u pratećem programu biće izvedena predstava Kruševačkog pozorištai Arte Teme iz Beograda  „Lepotica Linejna“, u kojoj Ljiljana Stjepanović igra jednu od glavnih uloga - kaže Vojo Lučić, direktor Knjaževsko-srpskog teatra.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR GOSTOVAO U VRŠCU

Još jedan uspeh predstave Prevaranti u suknji

Kragujevac, 27. septembar 2016. godine


Glumci Knjaževsko-srpskog teatra su sinoć na sceni Narodnog pozorišta Sterija u Vršcu odigrali predstavu PREVARANTI U SUKNJI. Predstava Prevaranti u suknji je, kao i u drugim gradovima u kojima je gostovovala, izazvala veliko interesovanje i naišla na sjajan prijem kod vršačke pozorišne publike.
Ovim gostovanjem našeg Teatra nastavljena je saradnja dva pozorišta, a koja je obnovljena u maju ove godine kada je NP Sterija sa predstavom Zla žena učestvovalo na Joakimovim danima- reviji pozorišnih predstava koju Knjaževsko-srpski teatar organizuje u čast domaćeg pisca.

PREDSTAVA GUSARI NA FESTIVALU U BAČKOM PETROVCU

Knjaževsko-srpski teatar nastavlja turneju po Vojvodini

Kragujevac, 26. septembar 2016. godine


Sa predstavom GUSARI Knjaževsko-srpski teatar učestvuje na 21. festivalu Petrovački pozorišni dani koji se tradicionalno tokom septembra održava u Bačkom Petrovcu.
Predstava GUSARI po tekstu Miloša Janoušeka u režiji Jan Čanija premijerno je izvedena na sceni kragujevačkog pozorišta 2007.godine, a glumački ansambl čine: Jasmina Dimitrijević, Miloš Krstović, Aleksandar Milojević i Čedomir Štajn.
Scenografiju potpisuje Milivoje Štulović, kostime Jelena Janjatović, a muziku Dragan Urošević.

PREVARANTI U SUKNJI GOSTUJU U VOJVODINI

Predstava Prevaranti u suknji večeras na sceni Pozorišta Dobrica Milutinović u Sremskoj Mitrovici

Kragujevac, 25. septembar 2016. godine


Kragujevački teatar je danas otočeo turneju u Vojvodini, u okviru koje će svoje predstave izvoditi u Sremskoj Mitrovici, Vršcu i Bačkom Petrovcu.
Ansambl Knjaževsko-srpskog teatra predstavu PREVARANTI U SUKNjI večeras izvodi u pozorištu Dobrica Milutinović u Sremskoj Mitrovici.
Predstavu PREVARANTI U SUKNJI po tekstu K. .Ludviga koja je premijerno izvedena 28. maja 2015. godine u Kragujevcu režirao je Milić Jovanović.
Glavne uloge Lea i Džeka tumače Dušan Stanikić i Đorđe Simić, a u predstavi igraju i Katarina Janković, Ana Todorović Dialo, Marina Stojanović, Nikola Milojević, Zdravko Maletić i Čedomir Štajn.

KNJAŽEVSKO-SRPSKI TEATAR NA TREĆEM FESTIVALU DUODRAME U TOPOLI

„U stvari, teatar“ u takmičarskom programu festivala

Kragujevac, 2. septembar 2016. godine


Festival duodrame se održava od 3-9. septembra u Topoli, a na repertoaru su šest predstave u zvaničnoj konkurenciji i jedna u čast nagrađenih.
Knjaževsko-srpski teatar u ponedeljak , 5. septembra u 20 sati učestvuje na Festivalu duodrame u Topoli sa predstavom "Ustvari, teatar" koja je rađena po tekstu Dragane Bošković, režija Andrea Ada Lazić. Komad je premijerno je izveden 15. februara 2016. godine na sceni kragujevačkog teatra.
U ovoj duodrami igraju Nada Jurišić u ulozi Nadežde i Jasmina Dimitrijević kao Džesi. Autorski tim predstave čine Ferid Karajica, scenski pokret, Milivoje Štulović, scenograf, Jelena Janjatović, kostimograf i Dragoslav Tanasković, kompozitor.
Festival 9. septembra zatvara monodrama kragujevačkog teatra "Dnevnik jednog ludaka" u režiji Dušana Stanikića i izvođenju Ivana Vidosavljevića.

Fotografija

Biletarnica: 034 33 20 63 (10–12 i 18-20) pozoristetjv@open.telekom.rs www.joakimvujic.com


KST Kragujevac


ARHIVA VESTI


SEZONA 2015/16

SEZONA 2014/15

SEZONA 2013/14

SEZONA 2012/13

SEZONA 2011/12

SEZONA 2010/11

SEZONA 2009/10

SEZONA 2008/09

SEZONA 2007/08

SEZONA 2006/07

SEZONA 2005/06