„Ревизор“ на Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска“

„Ревизор“ на Међународном фестивалу комедије „Мостарска лиска“

     Представа Књажевско-српског театра „Ревизор“ Николаја Васиљевича Гогоља у режији Јане Маричић, селектована је за 19. Међународни фестивал комедије „Мостарска лиска“ који се одржава у организацији Народног позоришта Мостар. „Ревизор“ ће бити изведен у Мостару у оквиру Такмичарског програма у среду 25. маја.

    На овогодишњу „Лиску“ пријавило се 35 представа из БиХ, Хрватске, Србије, Црне Горе и Северне Македоније, од којих је седам представа за ово издање фестивала одабрала селекторка Тина Лацо, универзитетска професорка, глумица и театролошкиња.           

   Како је саопштено из организације овог фестивала, велики број пријављених представа потврђује да је „Мостарска лиска“ заиста препознатљива манифестација која је током година израсла у један од најзначајнијих театарских фестивала у регији. 

    Поред „Ревизора“, у селекцији су и представе „Елинг“ (Симон Бент, режија Алма Лапајне) Народног позоришта Мостар, „Представа Хамлета у селу Мрдуша Доња“ (Иво Брешан, режија Мустафа Надаревић) Народног позоришта Тузла, „Двоструки аксл“ (Дражен Шивак) Групе/Театар &TD из Загреба, „Женски разговори +-1“ (Драган Комадина, Биљана Чекић) ХНК Мостар, „Протекција“ (Бранислав Нушић, режија Кокан Младеновић) Народног позоришта Сарајево и „Лутка“ (Миро Гавран, режија Адис Бакрач) Позоришта младих Сарајево. 

    Редитељка Јана Маричић је, између осталог, поводом премијере записала да је свет у коме се њен „Ревизор“ догађа: „свет Совјетског савеза с почетка осамдесетих година двадесетог века, у којем ауторитарност и бирократија иду руку под руку тако чврсто, чвршће од сваке цигле оног зида који ће пасти коју годину касније. Зато и данас бирократски апарат почива на страху, а испољава се кроз корупцију, баш како је својствено људима одувек, па и у време Царске Русије. Смешно је колико и горко, то што је човек увек исти“.

    Наш Театар је до сада пет пута учествовао на овом престижном фестивалу, са представама „Лажа и паралажа“ Ј. С. Поповића у режији Драгана Јаковљевића (2007), „Чудо по Јоакиму“ Р. З. Дорића у режији Славенка Салетовића (2008), „Лепотица Линејна“ Мартина Макдоне (2012) и „Преваранти у сукњи“ Кена Лудвига (2015), обе у режији Милића Јовановића и „Јелисаветини љубавни јади због молера“ Милана Јелића у режији Марка Мисираче (2016). „Лажа и паралажа“ освојила је Велику лиску за најбољу представу фестивала, док су глумице и глумци Сања Матејић (за улогу у „Лажи и паралажи“), Александар Михаиловић (за улогу у „Чуду по Јоакиму“), Марина Перић Стојановић (за улогу у „Лепотици Линејни“), Здравко Малетић (за улогу у „Преварантима“) и Јасмина Димитријевић (за улогу у „Јелисавети“) освајали Мале лиске за глумце вечери.

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-16 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас