pozoristetjv@mts.rs
СРПСКО ПОЗОРИШТЕ ИЗ МАЂАРСКЕ Авала експрес 20

Српско позориште из Мађарске у Књажевско-српском театру

У оквиру манифестације Недеља мађарске културе Српско позориште из Мађарске гостује  7. марта у 20 часова на Сцени „Јоаким Вујић“ са представом „Авала експрес 20“ у режији Петра Милошевића.
Авала express – љубавна прича једног Јозе, који чека Ану на станици Келети. Чека воз Авала express. To је елегија једном времену, једној генерацији која нестаје.
У овом комаду, (који чине песме – препеви Тамаша Чеха и Гезе Беремењија, познатих мађарских уметника, извођача, композитора и глумца, склопљене у љубавну причу), учествују Милан Рус, Габор Ленђел, Тибор Ембер, Мирко Милошевић и Бранимир Ђорђев.

Петар Милошевић о представи: „ Прошло је двадесет година од премијере ове представе. Како би рекли,  прошло је два пута X (XX – икс). У представи се појављују две важне речи са словом „X”. Једна је „express ”. Авала express –, београдски воз, који је 1990. године био једина веза између ратом расцепљене Југославије и осталог дела света. У време доласка Авале express на станицу Келети, перон је био препун људи, који су чекали своје рођаке, пријатеље, љубави. Тако се 1996. године сам од себе родио наслов и само је требало сложити песме у неки одговарајући ред: станица, мирис машинског уља, чекаоница… Воз стиже у град који се зове Будимпешта. Где ћемо становати, можда у неком јефтином радничком хотелу? Ма не, радије у дому Српске школе. -Тамо ћемо бар моћи да испричамо колико нас више нема и колико нас је остало да буде уништено-, прича један младић, који трчкара по перону Келетија, држећи у рукама матурски табло, не би ли са слика препознао старе другове и другарице.
Друга реч са словом „X” је „Кех”. Тамаш Чех је имао свој први наступ са  легендарном групом „Кекс“. У то време је певач ове групе, Јанош Бакша Шош, био веома популаран. Сензационално је било то, што је 1970. године баш он био гост на пантљикама у сали за физичко у Српскохрватској гимназији на Тргу Ружа (уз посредсво Зорана Стевановића и данас веома популарног певача у Мађарској) и свирао је на гитари, коју је касније поклонио Тамашу Чеху, пре него што је емигрирао из Мађарске.“

Српско позориште у Мађарској је своју двадесетогодишњицу постојања обележило 2013. године, исте године када се обележавало и 200 година од како је управо у Будимпешти изведена прва српска позоришна представа, комад „Крешталица“, Јоакима Вујића, ствараоца српског театра. Под руководством драмског уметника Милана Руса, без престанка наставља духовност и рад Јоакима Вујића, са истим циљем и ентузијазмом. Српско позориште у Мађарској на високом, професионалном нивоу изводи представе на српском, а такође и на мађарском језику.

Share this post

Билетарница: 034 33 20 63
Радно време: 10-14 И 18-20 ч.
Радним данима и суботом

КЊАЖЕВСКО-СРПСКИ ТЕАТАР
Даничићева 3
34000 Крагујевац

Телефони:
Директор: 034 617 05 00
Секретар:  034 617 05 04
Маркетинг:  065 335 8245, 065 335 8242
Рачуноводство:  034 617 05 03
Портирница: 034 617 05 01

ПРОНАЂИТЕ НАС НА МАПИ

Close Menu