Дан Књажевско-српског театра

Дан Књажевско-српског театра

Књажевско-српски театар обележава 189 година од оснивања, на Сретење 15. фебруара. 
Дан Театра биће свечано обележен доделом награда – Статуете „Јоаким Вујић“, Прстена са ликом Јоакима Вујића, годишњих награда и премијерним извођењем представе Стаклена менажерија.

Добитник Статуете „Јоаким Вујић“ која се додељује за изузетан допринос развоју позоришне уметности у Србији у 2024. години је глумац Војислав Воја Брајовић. Одлуку о додели једног од најзначајнијих признања у области позоришне уметности у нашој земљи донео је жири у саставу: Јелена Кајго, драмска списатељица, Милош Латиновић, књижевник и директор Битеф театра, Јелена Стојановић Патрногић, директорка Позоришта за децу и младе у Крагујевцу, Ана Коланђели, глумица Књажевско-српског театра и Младен Кнежевић, глумац и директор Књажевско-српског театра. Жири у свом образложењу истиче – „Мало је глумаца за које можемо да кажемо оно чувено, бард нашег глумишта, а Воја Брајовић је управо то, бард глуме, личност која је својим умећем, талентом, харизмом и шармом, обележила деценије нашег театра, филма и телевизије. Отменог држања, благе природе, а снажног глумачког израза, Брајовић у сваку улогу уноси вишеслојност и нијансе. Ништа не остаје на површини, ништа недоречено, ништа претерано, са мером и надахнућем својственим само малом броју одабраних. Борио се за своју професију и као министар културе и као председник Удружења драмских уметника Србије. После бројних улога у деценијама које  су пратиле развој српског театра и филма, његово последње остварење у представи Отац на сцени Атељеа 212 сведочанство је пуне глумачке зрелости, енергије која исијава на сцени, и чини да театар добије пуноћу а публика катарзу. Појава, личност, карактер, таленат, харизма, надахнуће, то су особине које карактеришу Воју Брајовића, особине које су му донеле бројне награде, па тако и ову, Статуету „Јоаким Вујић“ за животно дело.“

Прстен са ликом Јоакима Вујића за изузетан допринос развоју Књажевско-српског театра и афирмацији његовог угледа у земљи и иностранству додељује се Ивану Видосављевићу, једном од најнаграђиванијих глумаца нашег позоришта, који је током свог дводеценијског рада добио велики број награда како на домаћим тако и на међународним позоришним фестивалима у Македонији, Румунији, Бугарској, Русији... 
За постигнуте резултате, најбоља глумачка остварења у протеклој календарској години годишње награде Књажевско-српског театра додељују се глумцима Ненаду Вулевићу, Јасмини Димитријевић и Катарини Јанковић, глумици Марији Ракочевић за допринос афирмацији Театра, а Марији Вујичић, реквизитерки, за изузетну посвећеност послу и постигнуте резултате у протеклој години.

Награде Театра биће свечано уручене 15. фебруара. Исте вечери од 20.00 часова биће премијерно изведена представа Стаклена менажерија, Тенесија Вилијамса, у режији Оливере Јежине.

Контактирајте нас

Даничићева 3, 34000 Крагујевац

Директор: 034 617 05 00
Уредник програма:
034 617 05 04
Организатор: 034 617 05 03
Продуцент: 065 335 8245
Портирница: 034 617 05 01

Билетарница

Билетарница: 034 33 20 63
                        061 16 43 791

РАДНО ВРЕМЕ:
радним данима и суботом
10-14 часова 
10-14 и 18-20 часова
у данима када се изводе представе

pozoristetjv@mts.rs

Пратите нас